Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • Dużą patelnię lub wok
  • Tarkę o małych oczkach


Przygotuj wcześniej:

  • Ugotuj makaron chow mein zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.

Przepis:

Krok 1. Przygotowujemy składniki

Siekamy cebulę i czosnek, trzemy świeży imbir, a marchewkę i czerwoną paprykę kroimy w słupki. Kroimy tofu w kostkę, a marynowany imbir w cienkie paski. Odkładamy przygotowane składniki na bok.

Krok 2. Rozgrzewamy patelnię

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej roślinny na średnim ogniu.

Krok 3. Smażymy cebulę, czosnek i imbir

Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz starty imbir. Smażymy przez 2-3 minuty, aż cebula stanie się miękka i lekko zeszklona.

Krok 4. Smażymy warzywa

Dodajemy pokrojoną w drobne słupki marchewkę i czerwoną paprykę. Smażymy przez 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną.

Krok 5. Dodajemy sosy

Wlewamy na patelnię sos sojowy i olej sezamowy.

Krok 6. Dodajemy tofu

Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, smażymy kolejne 2 minuty.

Krok 7. Łączymy składniki

Dodajemy pokrojony w cienkie paski marynowany imbir, ugotowany makaron chow mein i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Doprawiamy danie solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!