Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO NA MAKARON
Jajka rozbijamy delikatnie w misce. Na blat wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i wlewamy w nie jajka i sok z buraków. Za pomocą widelca do płynnej części dosypujemy mąki, cały czas mieszając, aż powstanie luźne ciasto. Następnie ugniatamy je, aż będzie gładkie i sprężyste.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby ciasto pod koniec ugniatania możemy podlać odrobiną oliwy.
KROK 2: KROIMY I GOTUJEMY MAKARON
Ciasto bardzo mocno rozwałkowujemy, aby było jak najcieńsze. Następnie podsypujemy je obficie mąką, zwijamy delikatnie wzdłuż krótszego boku w luźny rulon, uważając, aby nic się nie skleiło. Ciasto kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm, rozwijamy je i odkładamy na kilka minut, aby trochę przeschły. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek kroimy w cienkie plastry, a bazylię rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i podgrzewamy na niej czosnek, aż zacznie pachnieć. Buraki kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy na patelnię. Następnie całość doprawiamy solą, pieprzem, miodem, octem balsamicznym i sokiem z buraków. Na patelnię dajemy masło i czekamy chwilę, aż się roztopi.
KROK 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Na patelnię dodajemy makaron, dokładnie mieszamy go z pozostałymi składnikami, aby pokrył się sosem. Skrapiamy go jeszcze oliwą i doprawiamy bazylią i solą do smaku. Ponownie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze, oprószamy kawałkami serka w stylu włoskim i ozdabiamy liśćmi bazylii. Danie podajemy od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)