Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO NA MAKARON
Jajka rozbijamy delikatnie w misce. Na blat wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i wlewamy w nie jajka i sok z buraków. Za pomocą widelca do płynnej części dosypujemy mąki, cały czas mieszając, aż powstanie luźne ciasto. Następnie ugniatamy je, aż będzie gładkie i sprężyste.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby ciasto pod koniec ugniatania możemy podlać odrobiną oliwy.
KROK 2: KROIMY I GOTUJEMY MAKARON
Ciasto bardzo mocno rozwałkowujemy, aby było jak najcieńsze. Następnie podsypujemy je obficie mąką, zwijamy delikatnie wzdłuż krótszego boku w luźny rulon, uważając, aby nic się nie skleiło. Ciasto kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm, rozwijamy je i odkładamy na kilka minut, aby trochę przeschły. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek kroimy w cienkie plastry, a bazylię rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i podgrzewamy na niej czosnek, aż zacznie pachnieć. Buraki kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy na patelnię. Następnie całość doprawiamy solą, pieprzem, miodem, octem balsamicznym i sokiem z buraków. Na patelnię dajemy masło i czekamy chwilę, aż się roztopi.
KROK 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Na patelnię dodajemy makaron, dokładnie mieszamy go z pozostałymi składnikami, aby pokrył się sosem. Skrapiamy go jeszcze oliwą i doprawiamy bazylią i solą do smaku. Ponownie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze, oprószamy kawałkami serka w stylu włoskim i ozdabiamy liśćmi bazylii. Danie podajemy od razu.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg z grzybami
- Pieczony indyk cajun
- Makaron z łososiem i awokado
- Okoń nilowy ze szparagami
- Ciasto miodowe z orzechami pekan
- Makaron w sosie sojowym
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Nuggetsy z tempehu
- Żeberka z tempehu
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Jajka w chmurkach
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Makaron z fasolką szparagową
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Kokosowe krewetki z sosem mango
- Chia parfait z domową granolą
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Wegański awokado burger
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Sos słodko-kwaśny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ogórki w stylu kozackim
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)