Sezonowość warzyw i owoców

Truskawki w grudniu, pomidory w lutym, a pomarańcze w lipcu? Czy żywienie zgodne z porami roku powoli odchodzi do lamusa? Sezonowa dostępność żywności praktycznie zanikła, a dieta bazująca na lokalnych produktach sezonowych wydaje się być odległym wspomnieniem. Nie tędy droga. Mimo że asortyment produktów dostępnych w sklepach zmienił się, jednak planowanie żywienia bazującego na produktach sezonowych jest jedną z podstawowych zasad zbilansowanej diety.

Większość warzyw i owoców występujących w naszym menu powinna pochodzić z najbliższego nam otoczenia. Dlaczego to takie ważne? Są to z reguły produkty, które dojrzały w czasie naturalnej wegetacji, bez dodatkowej ingerencji człowieka. Nie wymagały dodatku środków przedłużających ich trwałość czy zwiększających ich możliwość przetrwania długiego transportu. Nie mniej istotną kwestią jest fakt, że te produkty są zazwyczaj znacznie tańsze od tych, które przyleciały do nas z drugiego końca świata.

Co zatem jeść w ciągu roku?

ZIMA (grudzień, styczeń, luty): gruszki, jabłka, brukselka, burak ćwikłowy, czosnek, cebula, fasola (suche ziarna), kapusta biała i czerwona, jarmuż, marchew, pietruszka, seler, por, czarna rzepa, ziemniaki, brukiew

WIOSNA (marzec, kwiecień): gruszki, jabłka, burak ćwikłowy, czosnek, cebula, fasola (suche ziarna), kapusta biała i czerwona, jarmuż, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, brukiew, cebula dymka, rzodkiewki, sałata

WIOSNA (maj): plus agrest, truskawki, bób, botwina, groszek cukrowy, ogórek, pomidor, rabarbar, szczaw, szpinak, szparagi

LATO (czerwiec): agrest, czereśnie, gruszki, jabłka, maliny, morwa, porzeczki, poziomki, truskawki, bakłażan, bób, brokuł, brukiew, burak, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, fasola, groszek zielony, groszek cukrowy, ogórek, kalafior, kalarepa, kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska, marchew, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi, ziemniaki

LATO (lipiec, sierpień, wrzesień): plus borówka amerykańska, jagody, mirabelki, morele, brzoskwinie, wiśnie, aronia, borówka, czarny bez, dzika róża, jeżyny, dereń, kabaczek, kukurydza, papryka, patison, cukinia, dynia, karczochy, skorzonera, pigwa, koper włoski, cykoria

JESIEŃ (październik, listopad): aronia, borówka, czarny bez, dzika róża, jabłka, gruszki, pigwa, żurawina, winogrona, brokuł, brukiew, burak, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, fasola, jarmuż, kabaczek, kalafior, kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska, karczochy, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, pietruszka, por, seler, szpinak, topinambur, ziemniaki, cukinia

Pamiętaj!

Jeśli warzywa i owoce spożywane są bezpośrednio po zbiorze, zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i innych związków o właściwościach prozdrowotnych. Przechowywanie, długi transport i przetwarzanie żywności powodują straty cennych składników. Szczególnie wrażliwa na działanie tlenu i temperatury jest witamina C, której straty w żywności przechowywanej mogą przekraczać 50%! A właśnie świeże warzywa i owoce są głównym źródłem tej witaminy w diecie.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram