Drożdże

Czym są drożdże?

Drożdże to jednokomórkowe grzyby z rodziny drożdżakowatych, które powodują fermentację cukrów. Są saprofitami, co oznacza, że odżywiają się martwą materią organiczną. Znamy 4 rodzaje drożdży: piwne, winne, kefirowe oraz piekarnicze. Te ostatnie są dostępne w sklepach w postaci drożdży świeżych lub suszonych oraz drożdży instant.

Drożdże instant – co to jest?

Drożdże instant mają formę granulatu. Nie przygotowuje się z nich rozczynu, tylko łączy razem z suchymi składnikami ciasta. Następnie należy dolać wody lub mleka, których temperatura powinna wynosić około 45°C. To bardzo ważny krok, ponieważ od tego zależy powodzenie naszych wypieków.

Drożdże instant – ile to świeżych drożdży?

Opakowanie drożdży instant ma przeważnie 7 g. Jest to odpowiednik ¼ kostki świeżych drożdży. Producenci zalecają zastosować przelicznik: 25 g drożdży świeżych to 7 g drożdży instant. I taki jest najbardziej optymalny.

Drożdże suszone

Drożdże suszone często są mylone z drożdżami instant. Suszone są jednak mniej skoncentrowane. Dlatego gdy używamy drożdży suszonych, należy przygotować z nich rozczyn. Drożdże suszone są zdecydowanie trudniej dostępne i mniej popularne niż drożdże instant.

Jak zrobić rozczyn z drożdży?

Pieczenie ciasta przy użyciu drożdży świeżych wymaga zrobienia rozczynu. Zanim przystąpisz do przygotowania rozczynu, pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jedynie mleko musi mieć odrobinę wyższą temperaturę – gdy dolejemy zbyt ciepłego mleka, drożdże się zaparzą i rozczyn się nie uda. Zacznij od przełożenia drożdży do miski i rozkruszenia ich, a następnie dodaj cukier i ucieraj. Do 25 g drożdży dodaj maksymalnie 2 łyżeczki cukru. Gdy masa będzie już płynna, możesz dodać mąkę (3 łyżeczki) i mleko (maksymalnie 100 ml). Wymieszaj dokładnie – masa powinna być gładka i pozbawiona grudek. Następnie przykryj rozczyn lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 25 minut. Rozczyn musi przynajmniej podwoić, a najlepiej potroić swoją objętość – jeśli tak się nie stanie, musisz przygotować rozczyn ponownie.

Jakie właściwości mają drożdże?

Drogocenne właściwości mają zwłaszcza drożdże piwowarskie. Po pierwsze, zawierają mnóstwo witamin z grupy B, które wpływają na zdrowie i urodę. Po drugie, są niezastąpione w stanach stresu, polecane zwłaszcza osobom przepracowanym i na skraju wyczerpania psychicznego. Drożdże to doskonały lek na trądzik. Zawarta w nich biotyna nadaje sprężystość włosom, sprawia, że mniej wypadają i później siwieją. To dobra wiadomość zwłaszcza dla kobiet!

Czy drożdże są zdrowe?

Wiele osób ma wątpliwości co do zdrowotnych właściwości drożdży, a prawda jest taka, że jest ich co najmniej kilka. Mają dobry wpływ na nasz stan psychiczny, cerę czy włosy. Ale z pewnością nie należy jeść ich na surowo. Wtedy mogą nam zaszkodzić. Drożdże są bowiem żywymi organizmami, które – dopóki są aktywne – korzystają z witamin, które są w naszym organizmie. Przed jedzeniem koniecznie je sparz lub upiecz.

Ile kalorii mają drożdże?

W naszych sklepach drożdże są dostępne w opakowaniach 100-gramowych. Kostka drożdży (100 g) ma 105 kalorii. Jeśli chodzi jednak o drożdże instant, to w 100 g jest już 325 kalorii, jednak trudno znaleźć przepis, w którym znalazłoby się aż 100 g drożdży instant.

Jak powstają drożdże?

Drożdże, których używa się w kuchni, mają zwykle kuliste komórki, które dzielą się przez pączkowanie. Podczas procesu przybierają nawet 8 różnych form. Drożdże lubią cukier – to on jest im potrzebny do rośnięcia. Wytwarzają z niego alkohol, dwutlenek węgla, a także substancje aromatyczne.

Dlaczego drożdże do pieczenia spulchniają ciasta?

Drożdże wytwarzają między innymi dwutlenek węgla. Ten otoczony ciastem próbuje się wydostać na zewnątrz. To mu się oczywiście nie udaje, ale dzięki temu nasz placek, bułka czy chleb rosną jak na drożdżach!

Jak przechowywać drożdże?

Świeże drożdże można przechowywać w lodówce nawet do 10 dni. Pod warunkiem, że zawiniemy je w folię lub zanurzymy w wodzie. Jeśli nie będziemy piec w ciągu kilku najbliższych dni, warto je zamrozić, również owinięte folią. Po wyjęciu moczymy je przez 15 minut w ciepłej wodzie lub mleku. Będą jak świeże!

Jakich drożdży użyć do pizzy?

Pizzę możesz zrobić, używając zarówno drożdży świeżych, jak i instant. Jeśli chcesz, żeby ciasto było grubsze i bardziej puszyste – wtedy zdecyduj się na te pierwsze.

Wypróbuj także przepisy na pizzę w Kuchni Lidla:

Przepisy na ciasto drożdżowe

Sprawdź najlepsze przepisy w Kuchni Lidla na ciasto drożdżowe! Wybierz takie, które najbardziej będzie odpowiadało Twojemu podniebieniu!

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram