Koper włoski

Afrodyzjak i środek rozweselający, a może środek ułatwiający odchudzanie? Tak właśnie koper włoski, nazywany inaczej fenkułem, był postrzegany przez starożytnych. Współcześnie, mimo iż nadal jest wykorzystywany w medycynie naturalnej, przede wszystkim znajduje zastosowanie w kuchni. W końcu jego słowiańska nazwa, która pochodzi od słowa „kopeć”, oznaczającego aromat, zobowiązuje.

Co to jest koper włoski?

Koper włoski, zwany również fenkułem, to roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. W krajach basenu Morza Śródziemnego uprawiany głównie jako warzywo, popularność zawdzięcza swym licznym leczniczym oraz smakowym właściwościom.

Czy koper włoski jest zdrowy?

Nie bez przyczyny koper włoski uznawany był w starożytności za jedną z roślin leczniczych zapobiegających chorobom. Zawiera witaminę B1 oraz witaminę K. Jest także bogaty w potas.

Jak działa koper włoski?

Koper włoski działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, zwłaszcza w przypadku dolegliwości występujących w obrębie jamy ustnej i chorób dróg oddechowych. Wykazuje również właściwości rozkurczowe, co ułatwia pozbycie się niestrawności i wzdęć. Ponadto przyspiesza metabolizm, oczyszczając jednocześnie organizm ze zbędnych toksyn. Koper włoski działa korzystnie na wzrok i pamięć, poprawiając funkcjonowanie mózgu.

Jak wygląda koper włoski?

Koper włoski, składający się z białej lub jasnozielonej cebulastej bulwy oraz łodygi z drobnymi liśćmi, dorasta do wysokości ok. 2 m. Liście fenkułu, kształtem podobne do listków kopru ogrodowego, są pierzaste i osiągają do 30 cm długości. Prostą i w strukturze żeberkowatą łodygę pokrywa woskowaty nalot. Niewielkie kwiaty o żółtej barwie, tworzące rozłożyste baldachy, są podstawą do pozyskania w późniejszym okresie nasion rośliny, które przybierają kolor od brązowego po jasnozielony.

Jak smakuje koper włoski?

Koper włoski charakteryzuje się delikatnym anyżowym posmakiem i korzennym, lekko słodkawym aromatem. Podczas dłuższego gotowania koper traci jednak na swej intensywności.

Jak przyrządzić koper włoski?

Koper włoski można przyrządzić na wiele sposobów. Dobrze smakuje zarówno przygotowany na parze, jak i gotowany. Jednak najlepiej jest go dusić – wówczas zachowuje najwięcej walorów smakowych. Należy pokroić warzywo w plastry i zalać niewielką ilością wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego z odrobiną masła, a następnie dusić do osiągnięcia miękkości, tj. ok. 20 minut. Szybszym sposobem jest usmażenie kopru na oliwie z czosnkiem.

Jak jeść koper włoski?

Koper włoski można jeść pod wieloma postaciami, tym bardziej że jadalne są jego wszystkie części, tj. cebula, łodygi oraz natka. Spożywa się również jego kwiatostany i owoce, przyprawiając nimi potrawy. To zatem bardzo wdzięczna roślina, której każdą część można wykorzystać. Koper włoski możemy więc jeść na surowo jako dodatek do sałatek czy zup oraz w wersji gotowanej, duszonej czy pieczonej.

Kiedy pić koper włoski?

Napar z kopru włoskiego polecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, czyli przy przeziębieniu, grypie, kaszlu i zapaleniu zatok. Napar ten łagodzi też ból spowodowany wzdęciami i wspomaga procesy trawienne – pomocny jest zwłaszcza u niemowląt i małych dzieci. Herbata z fenkułu pomoże również pobudzić laktację.

Jak obierać koper włoski?

Aby obrać koper włoski, trzeba przede wszystkim zacząć od jego umycia i odcięcia naci oraz spodu. Następnie należy usunąć zewnętrzną, często zabrudzoną lub uszkodzoną, najbardziej łykowatą warstwę i przeciąć warzywo na pół, pozbywając się środka, analogicznie jak głąba w kapuście. Na koniec pozostaje już tylko pokroić fenkuł w plastry lub piórka.

Czy koper włoski to koperek?

Koper włoski to bliski krewniak popularnego w Polsce kopru ogrodowego. Zresztą wyglądem bardzo go przypomina i może łatwo się z nim krzyżować. I choć oba gatunki kopru należą do rodziny selerowatych, to jednak nie są identycznymi roślinami. Koperek to przyprawa zdecydowanie popularniejsza w polskiej kuchni.

Do czego dodawać koper włoski?

Koper włoski jest wykorzystywany przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, w szczególności włoskiej i francuskiej, dlatego najlepiej komponuje się z rybami oraz z zupami. Podkreśli zatem smak filetów z pstrąga czy też grillowanego łososia lub dorady. Nada również aromat zupie z ziemniaka oraz z pomidorów. Koper włoski odnajdzie się też w bardziej uniwersalnych daniach, jak na przykład królik duszony w sosie z pieczarkami, a nawet jako dodatek chleba pieczonego na domowym zakwasie.

Czym zastąpić koper włoski?

Ze względu na podobieństwo smaków koper włoski można zastąpić w potrawie anyżem, pamiętając, że jego aromat traci jednak na intensywności w wysokiej temperaturze. Znakomitym substytutem kopru włoskiego pod względem faktury będzie natomiast seler korzeniowy. Posiada on nieco bardziej chropowatą powierzchnię, ale kształtem bardzo przypomina bulwę kopru włoskiego. Jest też mniej słodki od kopru, ale charakteryzuje się zbliżonym stopniem twardości i chrupkości.

Fenkuł ze względu na swą uniwersalność ma wszechstronne zastosowanie zarówno lecznicze, jak i kulinarne. I choć w Polsce nie został jeszcze w pełni doceniony, to pozostaje kwestią czasu, kiedy na stałe zagości na naszych stołach. Oby stało się to jak najszybciej, bo szkoda nie korzystać z walorów tak odżywczej jarzyny!

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram