Winogrona

Już od czasów starożytnych przypisywano im symboliczne znaczenie. Dla Greków gałąź winorośli była atrybutem Dionizosa, boga wina, z kolei chrześcijanom winogrona kojarzyły się ze zmartwychwstaniem Chrystusa. A dziś mają przynosić szczęście Hiszpanom w nowym roku. Zgodnie z ich tradycją, w sylwestrową noc wystarczy zjeść 12 winogron w rytm uderzeń zegara wybijającego północ, aby w każdym miesiącu cieszyć się pomyślnością.

Czy winogrona są zdrowe?

Pozytywny wpływ winogron na organizm ludzki znany był już w starożytności. Uważano wręcz, że można nimi leczyć. Metoda leczenia winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem to ampeloterapia. Dzięki spożywaniu winogron ustabilizujemy pracę układu krążenia oraz pokarmowego, a nawet przywrócimy organizmowi właściwe środowisko zasadowe. Możemy też zapobiec wielu chorobom, m.in. nowotworom czy cukrzycy.

Ile kalorii mają winogrona?

Winogrona to dość kaloryczne owoce, głównie ze względu na wysoką zawartość cukrów. W 100-gramowej porcji winogron znajduje się bowiem blisko 70 kcal. W związku z tym winogrona nie powinny być spożywane w nadmiernej ilości przez osoby będące na diecie lub mające nadwagę.

Co zawierają winogrona?

Winogrona są bogate w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, mangan, selen i fluor. Na tym jednak nie kończy się lista ich cennych składników. W owocach tych znajdziemy bowiem polifenole, czyli silne antyoksydanty, które wykazują głównie działanie przeciwnowotworowe. Na uwagę zasługują także łatwo przyswajalne węglowodany i organiczne kwasy owocowe, w tym winowy, jabłkowy, cytrynowy i mrówkowy. Ponadto winogrona zawierają aminokwasy, m.in. lizynę, tyrozynę, argininę, leucynę, glutaminę. Pełno w nich również garbników, enzymów, flawonoidów oraz fitosteroli. Lista składników jest naprawdę długa i zależy głównie od odmiany winogrona. Każda natomiast ma podobny skład witaminowy.

Jakie witaminy mają winogrona?

Winogrona zawierają sporo witaminy C, w 100-gramowej ich porcji znajdują się aż 3,2 mg tego składnika. Nic więc dziwnego, że spożywanie owoców winorośli podnosi odporność organizmu. Winogrona są również źródłem witamin z grupy B, w tym tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, oraz witaminy B6, która wpływa na lepszą pracę układu nerwowego. Poza tym winogrona są zasobne w witaminę A, E oraz K.

Jaka odmiana winogrona jest najlepsza?

Trudno określić, która spośród tylu znanych odmian winogron jest najlepsza i uniwersalna. Zależy bowiem, w jakim celu zamierzamy ją wykorzystać. Pod tym kątem dzielimy winorośle na deserowe, przerobowe oraz dekoracyjne, czasami także wyodrębniając odmianę ogólnoużytkową. W polskich realiach najpopularniejsze są zdecydowanie odmiany deserowe, inaczej konsumpcyjne, sadzone w małych ogródkach, wyłącznie na potrzeby własne. Z kolei biorąc pod uwagę najbardziej wartościowe gatunki winogron, powinniśmy wybierać owoce o ciemnofioletowej barwie. Te posiadają więcej flawonoidów, żelaza i mają korzystniejszy wpływ na organizm niż jaśniejsze odmiany.

Co zrobić z winogron?

Z winogron można zrobić kilka naprawdę smacznych przekąsek, których smak na długo zapamiętają nasze kubki smakowe. Jeśli dysponujemy świeżymi owocami, to warto przygotować z nich różnego rodzaju sałatki, które podane z odpowiednio komponującymi się dodatkami, takimi jak np. ser pleśniowy czy soczewica, i polane dressingiem staną się obowiązkowym punktem naszego menu. Niebanalnym pomysłem będzie połączenie winogron z jabłkami w kruchym cieście. Koniecznie trzeba zatem spróbować szarlotki winogronowej czy fantazji jabłkowo-winogronowej. Jeśli chcemy natomiast zachować aromat winogron na dłużej, to polecamy zrobić z nich przetwory – dżemy lub konfitury, których smak i zapach umili nam chłodne wieczory. Gdy z kolei szukamy orzeźwienia, to wykorzystajmy winogrona do przygotowania soków czy smoothies. Na koniec zostawiamy to, co najlepsze, czyli wino. Bez winogron nigdy by przecież nie powstało.

Co zrobić z ciemnych winogron?

Ciemne winogrono, bez wyjątku, idealnie nadaje się na różnego rodzaju przetwory, tj. dżemy, konfitury, ale również soki oraz mocniejsze napoje, takie jak nalewki czy wina. Zrobimy z niego także smaczne przekąski. Ciemne winogrono, podobnie jak jasne jego gatunki, dobrze współgra z serami pleśniowymi. Polecamy więc skosztować ciabatty zapieczonej ze słodko-słonym nadzieniem – winogronami i serem z niebieską pleśnią.

Jakie winogrona na wino?

Wino to jedno z tych oczywistych skojarzeń, które przychodzi nam na myśl, kiedy mówimy o winogronach. Wina różnią się pod względem smaku, koloru oraz szczepu winogron, z którego zostały wyprodukowane. Skupmy się więc na barwie, bo ta cecha jest najłatwiej rozpoznawalna przez amatorów winnych trunków. Spośród najpopularniejszych odmian, z których powstają wina czerwone charakteryzujące się wysoką jakością, wymienić należy przede wszystkim wiszniowyj rannij oraz sabrevois. Na wino białe najlepiej natomiast wybierać odmiany aurora i bianca.

Czy winogrona można mrozić?

Winogrona można mrozić, choć nie jest to najlepszy sposób, aby zachować ich aromat. Ze względu na dużą zawartość wody w ich składzie po rozmrożeniu tracą swoją jędrność i większość walorów smakowych. Jeśli już chcemy zamrozić winogrona, to róbmy to w konkretnym celu, np. stosując je jako zamiennik kostek lodu do wina. Mrożąc całą kiść winogron w torebce, możemy odrywać pojedyncze owoce i dodawać je do wina, tym samym nie tracąc na jego intensywności.

Winogrona budzą zazwyczaj jednoznaczne skojarzenia. Warto jednak zdać sobie sprawę, że są nie tylko podstawowym składnikiem wina, ale również elementem zbilansowanej diety. Im więcej poznamy więc sposobów na ich wykorzystanie w kuchni, tym więcej zyska nasz organizm. Nie spoczywajmy zatem na laurach i poszerzajmy swoją wiedzę kulinarną, pamiętając o winogronach jako składniku przystawek, wypieków i przetworów.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram