Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Jabłka ze skórką kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do miski. Dodajemy seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, winogrona przekrojone na pół i podprażone na suchej patelni posiekane orzechy włoskie.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W osobnej misce łączymy jogurt z majonezem. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
KROK 3: KOMPONUJEMY SAŁATKĘ
Sos dodajemy do miski z pokrojonymi składnikami sałatki. Mieszamy i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę, by smaki się przegryzły.
Zobacz podobne
przepisy
lekka sałatka ze szparagami
lekka sałatka z makaronem i sezonowymi warzywami, podana z lekkim dressingiem, idealna na grilla lub na lunch
Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!
Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sałatka z truskawkami
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki! Ta odświeżająca truskawkowa sałatka to lato na talerzu. Przygotujesz ją w szybki i łatwy sposób!
Sałatka Waldorf – jedyna w swoim rodzaju sałatka owocowo-warzywna
Polecana sałatka Waldorfa to wybór idealny dla wszystkich tych, którzy pragną poznać oryginalne smaki Nowego Jorku oraz dla tych, którzy nie obawiają się niecodziennych połączeń kulinarnych. Lekka sałatka Waldorf polecana przez Kingę Paruzel to bowiem nietuzinkowe zestawienie owoców i warzyw, które tworzą mieszankę o bardzo wysokich walorach smakowych. Co trzeba podkreślić – sałatka Waldorf z selerem naciowym w wydaniu Kuchni Lidla powstaje w zaledwie kwadrans. To przepis łatwy, a więc dostosowany również do umiejętności wszystkich tych, którzy dopiero wkraczają do świata pysznych sałatek. Bez obaw – na pewno uda Ci się ją przygotować bez żadnych komplikacji!
Sałatka Waldorf może poszczycić się długą i barwną historią. Po raz pierwszy powstała w hotelu Waldorf-Astoria, znanym z wielu innowacyjnych potraw, w Nowym Jorku w 1896 roku w związku z balem charytatywnym organizowanym przez szpital dziecięcy St. Mary's. Miała oczarować uczestników bankietu i doskonale wywiązała się ze swojego zadania. W roku tym przepis trafił do słynnej książki kucharskiej Oscar of the Waldorf. Za pomysłodawców tego połączenia uważa się Oscara Tschirky’ego oraz George’a Boldta. W oryginalnym przepisie na sałatkę Waldorf gościły składniki takie jak jabłko, seler i majonez. Początkowo znana wyłącznie w Stanach Zjednoczonych sałatka trafiła do Europy wraz z żołnierzami biorącymi udział w I wojnie światowej. To właśnie wtedy zaczęła się jej międzynarodowa kariera. Z biegiem czasu oryginalną recepturę wzbogacały inne składniki, czego dowodem jest świetna sałatka Waldorf Kingi Paruzel.
Sałatka Waldorf – przepis, który pokochasz!
Jak już ustaliliśmy, rekomendowana propozycja kulinarna stanowi barwną wariację na temat oryginalnej receptury z końca XIX wieku. Jakie składniki powinny znaleźć się w Waldorfie? Opisywana kompozycja to sałatka z selerem naciowym i winogronem, którym towarzyszą jabłko, majonez, orzechy włoskie i jogurt naturalny. Oraz uniwersalne przyprawy, które dopełniają smak potrawy. Jeśli zatem sałatka Waldorf klasyczna nie ma już przed Tobą tajemnic i chcesz poznać nieco bardziej rozbudowaną jej wersję – nie mogłeś trafić lepiej. Skoro znasz już wszystkie składniki sałatki z selera i jabłka w amerykańsko-polskim wydaniu, przyjrzyjmy się opisowi jej przygotowania.
Jak zrobić sałatkę Waldorf? Proste przygotowania, zdumiewające efekty!
Przyjrzyjmy się powyższemu przepisowi. Przygotowując sałatkę Waldorf z winogronami, w pierwszej kolejności musisz zająć się cięciem wymienionych składników – jabłek (ze skórką!), selera, winogron i orzechów włoskich. Orzechy włoskie mają być podprażone – możesz zrobić to zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Ponadto zaznaczamy, że podprażanie orzechów w skorupkach może znacząco ułatwić ich obieranie. Pamiętaj, że prażenie orzechów na patelni przebiega bez udziału oleju. Z tego względu musisz zachować szczególną ostrożność i pilnować, by się one nie przypaliły! W dalszej kolejności musisz po prostu wymieszać wszystkie składniki sosu, a następnie połączyć go z sałatką. Mimo że sam widok surówki z selera z orzechami niemożliwie pobudza apetyt, prosimy Cię o jeszcze odrobinę cierpliwości. Aby móc w pełni czarować swoją złożonością smakową, sałatka Waldorf powinna odczekać przed konsumpcją przynajmniej godzinę!
Jednym z najważniejszych, obecnych już w pierwotnej wersji przepisu, składników sałatki Waldorf jest seler naciowy. Jednak czym zastąpić seler naciowy, jeśli akurat jest on poza Twoim zasięgiem lub najzwyczajniej za nim nie przepadasz? Otóż możesz również wykorzystać seler korzeniowy. Jeśli ponadto zastanawiasz się, jak zrobić sałatkę z selera i owoców bez selera… masz prawo po prostu wyeliminować go z przepisu. Musisz jednak mieć na uwadze, że to śmiałe odstępstwo może znacząco wpłynąć na charakter potrawy. Seler naciowy ma charakterystyczny lekko gorzki smak, który doskonale kontrastuje ze słodyczą owoców. Jeśli więc pozbędziesz się tego istotnego elementu z sałatki Waldorf z winogronami, owoce zyskają przewagę w kompozycji!
Jesteśmy przekonani, że po przygotowaniu polecanej sałatki Waldorf z winogronami najdzie Cię ochota na więcej. Jeśli w szczególności zafascynowały Cię możliwości łączenia warzyw i owoców w ramach jednej propozycji kulinarnej, zwróć szczególną uwagę na sałatki Kuchni Lidla, w których owoce odgrywają pierwszoplanowe role.
O jakich przepisach myślimy? Choćby o sałatce z truskawkami Kingi Paruzel, w której owocom sezonowym towarzyszą m.in. orzechy pekan, szpinak baby oraz twaróg wędzony. Inny pomysł na sałatkę dla miłośników oryginalnych smaków to sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą. Przepisem na tę zaskakującą mieszankę dzieli się z nami Karol Okrasa. Oprócz wymienionych już składników w sałatce Okrasy goszczą też m.in. rozmaryn, miód i roszponka. Sałatka skąpana jest w apetycznym dressingu z miodu, octu balsamicznego oraz oleju z pestek winogron. Gdy z kolei szukasz sałatki, która zastąpi Ci cały obiad, zerknij na przepis na smażoną minisałatę rzymską według przepisu niezawodnego Karola Okrasy. W propozycji tej oprócz warzyw i ziół (oraz smakowitych dodatków jak jogurt naturalny i miód) gości również pikantna ciecierzyca, która gwarantuje, że na pewno najesz się przygotowanym wedle wskazówek daniem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Krem borówkowy z karmelem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Sałatka z kaszą i ziarnami
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Wegański krem ziołowy
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
- Kanapki rybki
- Sałatka z grillowaną marchewką
- Gnocchi z grzybami i brukselką
- Risotto in bianco
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
- Tarta z Linzu
- Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- Drożdżowe zajączki
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Tapas z salchichón
- Bułeczki drożdżowe z ananasem
- Chleb orkiszowy
- Truskawkowo-ogórkowy lassi
- Sok z buraka – szybki przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)