
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Jogurt przekładamy do miski. Grillowaną paprykę bardzo drobno siekamy. Czosnek również siekamy, doprawiamy solą i rozcieramy nożem. Pistacje kruszymy ostrzem noża. Wszystkie składniki dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Najlepiej sprawdzą się niesolone pistacje prażone.
KROK 2: DOPRAWIAMY SOS
Sos doprawiamy listkami tymianku, skórką i sokiem z limonki, miodem i 1 łyżką oliwy. Całość ponownie mieszamy, polewamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i odkładamy.
WSKAZÓWKA! Według uznania do sosu można dodać więcej jogurtu, aby był mniej gęsty.
KROK 3: PODSMAŻAMY CIECIERZYCĘ
Na patelnię wylewamy 2 łyżki oleju, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całe gałązki tymianku oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość podgrzewamy przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy plasterki papryczki chili, ciecierzycę i masło. Ciecierzycę podsmażamy, aż będzie chrupiąca.
KROK 4: SMAŻYMY SAŁATĘ
Z sałaty odkrawamy końcówki i przekrawamy główki wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim sałatę z jednej strony. Chili, czosnek i imbir kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kiedy sałata się zarumieni z jednej strony, przewracamy ją, dodajemy masło, pokrojone pozostałe składniki i tymianek. Sałatę delikatnie podlewamy roztopionym masłem i zdejmujemy z ognia.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Na talerze nakładamy sos, podsmażoną ciecierzycę i po dwie połówki sałaty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Łazanki
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledź w oleju
- Pierniki
- Kutia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)