Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Jogurt przekładamy do miski. Grillowaną paprykę bardzo drobno siekamy. Czosnek również siekamy, doprawiamy solą i rozcieramy nożem. Pistacje kruszymy ostrzem noża. Wszystkie składniki dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Najlepiej sprawdzą się niesolone pistacje prażone.
KROK 2: DOPRAWIAMY SOS
Sos doprawiamy listkami tymianku, skórką i sokiem z limonki, miodem i 1 łyżką oliwy. Całość ponownie mieszamy, polewamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i odkładamy.
WSKAZÓWKA! Według uznania do sosu można dodać więcej jogurtu, aby był mniej gęsty.
KROK 3: PODSMAŻAMY CIECIERZYCĘ
Na patelnię wylewamy 2 łyżki oleju, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całe gałązki tymianku oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość podgrzewamy przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy plasterki papryczki chili, ciecierzycę i masło. Ciecierzycę podsmażamy, aż będzie chrupiąca.
KROK 4: SMAŻYMY SAŁATĘ
Z sałaty odkrawamy końcówki i przekrawamy główki wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim sałatę z jednej strony. Chili, czosnek i imbir kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kiedy sałata się zarumieni z jednej strony, przewracamy ją, dodajemy masło, pokrojone pozostałe składniki i tymianek. Sałatę delikatnie podlewamy roztopionym masłem i zdejmujemy z ognia.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Na talerze nakładamy sos, podsmażoną ciecierzycę i po dwie połówki sałaty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!
Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Smażona ryba na purée z groszku
- Wegańska zupa z ciecierzycy
- Greckie pierożki z serem graviera
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Yakisoba z krewetkami
- Sernik dyniowy
- Grzybowa potrawka z wegangurtem
- Indyk z salsą truskawkową
- Jak przygotować sos holenderski?
- BIGOS W 25 MINUT
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Minizapiekanki z ziemniaczkami
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Klasyczna sałatka z mozzarellą
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Gruszki parowane w białym winie
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)