Wyniki wielu najnowszych badań przeprowadzonych na dużych grupach wykazały, że picie kawy przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Korzystny wpływ kawy na organizm związany z zawartością kofeiny: sprzyja koncentracji, zmniejsza uczucie senności i poprawia nastrój.

Czy picie kawy jest zdrowe?

W ostatnich latach pojawiło się wiele doniesień naukowych o korzystnym wpływie umiarkowanego spożycia kawy na zdrowie. Wskazana dawka to 2 do 5 filiżanek dziennie. Jakie są zalety kawy? To przede wszystkim bardzo duża zawartość substancji bioaktywnych, których w kawie jest ponad 1000. Spośród tych substancji największe korzystne właściwości zdrowotne mają polifenole (silne przeciwutleniacze), które ze względu na swój potencjał antyoksydacyjny zwalczają wolne rodniki. Na zalety picia kawy wskazuje fakt, że spośród różnych napojów kawa zawiera największą ilość przeciwutleniaczy.

Najnowsze publikacje medyczne oraz teksty z zakresu promocji zdrowia wskazują, że dzięki dużej zawartości bioaktywnych substancji kawa może odgrywać pewną rolę w profilaktyce niektórych chorób cywilizacyjnych, m.in. w profilaktyce miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca, niektórych nowotworów złośliwych, np. jelita grubego, a także cukrzycy typu 2.  Jednakże kawa to tylko dodatkowy element diety i zapewnia te korzyści zdrowotne przy jednoczesnym stosowaniu zasad przedstawionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.

Czy kawa jest szkodliwa dla osób z nadciśnieniem?

Często zwraca się uwagę na negatywne skutki picia kawy dla osób z nadciśnieniem. Naukowcy wskazują, że spożycie kawy często szybko podwyższa ciśnienie u osób sporadycznie pijących kawę, ale na ogół nie u osób pijących ją regularnie. W najnowszych wspólnych zaleceniach Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego podano, że „kofeina ma rzeczywiście efekt podwyższający ciśnienie krwi, ale jednocześnie picie kawy daje duże korzyści zdrowotne w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego”. Przy nadciśnieniu szczególne korzyści daje zmniejszenie spożycia soli i odżywianie się zgodnie z dietą DASH.

Herbata zielona czy czarna?

Dyskusja na temat roli herbaty w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych trwa od dawna. Jest wiele dowodów na działanie profilaktyczne tego napoju. Szczególnie dużą rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym przypisuje się herbacie zielonej, choć herbata czarna również ma korzystny wpływ na organizm.

Różnice między herbatą zieloną i czarną to zawartość antyoksydantów i kofeiny. Zielona zawiera znacznie więcej polifenoli (katechin) i mniej kofeiny. Czarna z kolei jest bogatsza w kofeinę i zawiera mniej polifenoli. Odpowiednikiem kofeiny obecnej w kawie - w herbacie jest teina.
Zawarte w zielonej herbacie duże ilości polifenoli, które mają silne działanie antyoksydacyjne, mają stanowić o jej wyjątkowo korzystnych właściwościach.

Herbaciani badacze

Dużą dawkę wiedzy na temat powiązań pomiędzy piciem herbaty i chorobami sercowo-naczyniowymi przedstawili w swoim artykule dwaj badacze: Apranta Deka i Joseph A. Vita. Wyniki ich badań sugerują, że herbata chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Wśród mechanizmów, które mogą odpowiadać za ten efekt, wymieniają między innymi: działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, poprawiające stan śródbłonka tętnic.

Autorzy przedstawili następujący pogląd: „Biorąc pod uwagę duże spożycie herbaty i jej potencjalne zdrowotne efekty, uzasadnione są dalsze badania. Świeżo parzona zielona lub czarna herbata wydaje się rozsądnym wyborem jako część stylu życia i jako działanie na rzecz profilaktyki chorób serca”.

 

Piśmiennictwo:

- M. Jarosz, Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, www.ncez.pl 2019

- M. Jarosz, Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób? Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, www.ncez.pl 2018

- A. Jarosz, Kawa w praktyce lekarza, www.ncez.pl 2018

- B. Cybulska, Herbata i prewencja chorób sercowo-naczyniowych, www.ncez.pl 2017

- I. Sajór, Czy można zastąpić kawę?, www.ncez.pl 2018

- A. Cichocka, Czy nadciśnienie wyklucza kawę?, www.ncez.pl 2018

- R. Wierzejska, Jakie kawy pijemy?, www.ncez.pl 2018

- A. Cichocka, Dieta DASH w zastosowaniu, Wydawnictwo Medyk, Warszawa 2018

- Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego (EHS), 2018

- A. Deka, J.A. Vita, Tea and cardiovascular disease, „Pharmacological Research”, 2011, 64, s. 136-145

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram