Kęs Portugalii

Kulinarna mapa Portugalii odpowiada podziałowi geograficznemu kraju. Od północy są to regiony: Minho, Trás-os-Montes, Alto Douro, Douro Litoral, Beira (Litoral, Alta i Baixa), Ribatejo, Estremadura, Alentejo (Alto i Baixo), Algarve, Azory i Madera.

W zdecydowanie rolniczych i słynących z hodowli prowincjach Alentejo i Ribatejo na stole często pojawiają się dania mięsne, a na kulinarną specyfikę Algarve wielki wpływ wywarło długoletnie panowanie muzułmańskich Maurów. Porto czy Madera słyną z trunków – tamtejsze wina i wzmacniane alkohole znane są na całym świecie.

Bardzo charakterystyczna dla portugalskiej kuchni jest obecność w niej ryb i owoców morza. Bacalhau, narodowa potrawa, czyli suszony i solony dorsz. Podawany jest on ponoć na 365 sposobów! Obok dorsza wielką popularnością cieszą się także grillowane sardynki.

W hiszpańskich domach i restauracjach często spotykamy różnego rodzaju gulasze rybne lub warzywne, w tym caldeiradę, feijoadę i cozido. Przygotowywana i podawana raz do roku caldeirada to kompozycja kilkunastu rzadko spotykanych w kuchni gatunków ryb i małży. Istnieje jednak wiele wariantów tej potrawy, np. w okolicach Aveiro dodaje się do niej ostrygi.

Portugalia to także zupy, a wśród nich tzw. zielona zupa (caldo verde) – zupa z zielonych warzyw z dodatkiem plasterków chouriço, rodzaju pikantnej kiełbasy. Sopa de pedra („zupa z kamienia”) przyrządzana jest z czerwonej fasoli, marchwi i kilku innych składników.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram