Frytki

Frytki to popularny fast food, który smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie innych przekąsek. Są znane i lubiane na całym świecie, choć po raz pierwszy ich porcję usmażono w niewielkim kraju, jakim jest Belgia. Współcześnie kojarzą się raczej z Ameryką aniżeli z Europą i taką wersję frytek spotkacie też najczęściej. Czym różnią się frytki belgijskie od amerykańskich i jak je zrobić w domu, dowiecie się, sięgając po przepisy Kuchni Lidla.

Jak zrobić frytki w domu?

Choć frytki to powszechnie znany fast food, niewiele osób wie, jak je zrobić, aby uzyskać efekt chrupiących, a nie ociekających tłuszczem pasków ziemniaków. Niektórzy upatrują sukcesu we frytkach pieczonych w piekarniku, a to nie do końca prawda. Po pierwsze, aby frytki z ziemniaków były smaczne, trzeba wiedzieć, jakie ziemniaki są najlepsze na frytki. W tym celu warto zaopatrzyć się w ziemniaki typu B, które podczas smażenia zachowują miękkość w środku, a na zewnątrz stają się chrupiące. Dobry wybór odmiany ziemniaka nie gwarantuje jednak, że frytki będą smaczne. Jeśli więc zastanawiacie się, co zrobić, żeby frytki były chrupiące, to spójrzcie na wskazówki Kuchni Lidla, które znajdziecie w przepisie na domowe frytki. Zgodnie z nim frytki staną się chrupiące, gdy zostaną usmażone podwójnie. Najpierw więc należy je usmażyć do połowy, a następnie po odcedzeniu z oleju ponownie wrzucić do mocno rozgrzanego tłuszczu i chwilę jeszcze pozostawić w nim. Oczywiście, wszystko zależy od rodzaju frytek, które chcecie otrzymać. Pamiętajcie, że frytki amerykańskie różnią się od frytek belgijskich. Te pierwsze, mimo iż są bardziej pikantne i doprawione, smaży się tylko raz, co powoduje, że ich skórka nie jest tak chrupiąca jak w przypadku frytek belgijskich. Jeśli więc zależy wam na wyraźnym smaku – wybierzcie frytki amerykańskie, a jeśli na chrupiącej skórce – postawcie na frytki belgijskie.

Z czego można przyrządzić frytki?

Tradycyjne frytki przyrządza się z ziemniaków, w tym również z ich słodkiej odmiany, czyli z batatów. W polskiej kuchni frytki z batata to jednak nadal rzadkość, podobnie jak frytki z innych warzyw, np. z pietruszki. Kuchnia Lidla przekonuje w swoich przepisach, że mimo wszystko warto być oryginalnym i skusić się na niecodzienną wersję tego przysmaku, przyrządzając m.in. frytki z marchewki, buraka czy nawet z cukinii. Do tak nietypowego trio doliczyć jeszcze trzeba frytki z dyni, obtoczone w ostrej papryce, soli i pieprzu. Pamiętajcie, że w przypadku frytek przyprawy odgrywają kluczową rolę, dlatego nie wahajcie się używać ich szerokiego wachlarza, oczywiście każdorazowo komponującego się ze smakiem wybranego warzywa.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram