Kuchnia polska - Pierniki - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Te aromatyczne ciemnobrązowe ciasta, najczęściej z dodatkiem miodu i cynamonu, wprowadzają świąteczną atmosferę. Pierniki, bo o nich mowa, zachowują swą świeżość przez długi czas, co pozwala cieszyć się ich smakiem nawet jeszcze po zakończeniu Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Sprawdźcie, jak je przygotować wg przepisów Kuchni Lidla.

Świąteczne pierniki – zrób je sam!

Gdy nadchodzi pora na świąteczne wypieki, pierniki to jedne z tych ciast, na które przepis trzyma się zawsze pod ręką. I choć ciasto piernikowe nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, to nawet ten fakt nie zniechęca do podjęcia prób jego przygotowania. Nieważne więc, czy przymierzacie się do upieczenia pierników bożonarodzeniowych czy też wielkanocnych, każdy z nich ma swój urok i charakterystyczne składniki. Trudno znaleźć zatem przepisy na pierniki bez miodu, który przecież dodaje im tak wyjątkowej słodyczy i zapachu. W Kuchni Lidla ten składnik jest niezbędny! Spójrzcie na przepisy:

Dalej tajemnica aromatycznego ciasta pierników tkwi w przyprawach korzennych. Odrobina kardamonu, laska cynamonu oraz dodatki, które stanowić będą atrakcyjną dekorację całej kompozycji. Wszystko ma znaczenie! Przekonajcie się, jak ważne są szczegóły, sięgając po sprawdzone przepisy na pierniki Kuchni Lidla.

Jak przechowywać pierniki?

Pierniki to ciasta, które nabierają smaku wraz z upływem czasu. Ważne jest zatem pytanie, jak je przechowywać, aby wydobyć ich najlepsze walory smakowe. Okazuje się, że przechowywanie pierników po upieczeniu nie jest wcale trudne. Wystarczy tylko chłodne i suche, a jednocześnie zaciemnione miejsce. Ciasto można owinąć w ręcznik lub folię i schować do odpowiednio wielkiego pojemnika na żywność albo puszki.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!