Kuchnia polska - Ciasto z czekoladą - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!
Wielkopolskie ciasto brzdąc
Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!
Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!
Ciasto Fale Dunaju
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!
Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!
Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
Ten tort możesz przygotować na dwa równie pyszne sposoby – z miodowymi orzechami lub masą czekoladową!
Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!
Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.
Przepis na ciasto z czekoladą – zobacz nasze propozycje!
Jak sama nazwa wskazuje, ciasto czekoladowe musi składać się z czekolady, choć oczywiście nie jest to jedyny składnik receptury. Przepisy na ciasta z czekoladą potrafią zaskakiwać swoją różnorodnością i doborem smaków. Spotkacie się więc z ciastem biszkoptowym, kruchym, francuskim czy też drożdżowym, a każde z nich jest wprost idealne, aby schrupać je z czekoladą. I na tym nie kończą się urozmaicenia. Ciasto można przecież przyrządzić z dodatkiem czekolady mlecznej, deserowej, a nawet białej. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby wasz ulubiony przepis na ciasto z czekoladą zawierał różne wersje tego dodatku. Decydujcie więc, czy macie akurat ochotę na ciasto z kawałkami czekolady, np. pod postacią francuskich brioche z czekoladą, czy może jednak wolicie ją w formie polewy. Trudny wybór? Kuchnia Lidla postara się wam go ułatwić. Tylko spójrzcie!
Ciasta z czekoladą – przepisy:
- ciasto czekoladowe z bananami
- mazurek czekoladowy
- rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
- czekoladowe ciasto meksykańskie
- czekoladowy placek ze śliwkami
- babka czekoladowo-kokosowa
Ciasto z białą czekoladą – 5 przepisów
Czasami warto odejść od tradycyjnej receptury i upiec ciasto czekoladowe z jasną odmianą czekolady. Jeśli zatem są wśród was zwolennicy białej czekolady, to Kuchnia Lidla przygotowała przepisy specjalnie z myślą o was. Oto i one:
- ciasto z białą czekoladą i malinami – delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- włoskie ciasto z białą czekoladą – deser cassata alla siciliana
- tort z białą czekoladą – tort migdałowy „Mandorla”
- tarta z białą czekoladą – tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
- ciasto, a właściwie ciasteczka, z białą czekoladą bez pieczenia – truskawkowo-serowe trufelki
Jak zrobić ciasto z płynną czekoladą?
Większość przepisów na ciasta czekoladowe uwzględnia przygotowanie polewy lub kremu, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić ciasto z płynną czekoladą. W tym celu sięgajcie bez wahania po wskazówki i porady Kuchni Lidla, które znajdziecie m.in. w przepisie na ciasto czekoladowe z polewą albo na tartę czekoladowo-kawową z jagodami. Pamiętajcie, że ciasto może być również z czekoladą w środku, nie tylko na wierzchu. Dotyczy to najczęściej tortów, których słodkie warstwy stanowi czekoladowa masa.