Ciasto marchewkowe - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Choć przygotowujemy je dziś na wiele sposobów (ciasto marchewkowe fit, bez glutenu, bez jajek), z różnymi dodatkami i polewami, ciasto marchewkowe w swej klasycznej formie ma kilka istotnych cech, dzięki którym uznajemy nasz wypiek za udany. Jest wysokie, wilgotne, kusi korzennym smakiem, a by je upiec, wystarczą nam proste, łatwo dostępne składniki.

Przepisy na ciasto marchewkowe – wybierz swój ulubiony!

Przepis na ciasto marchewkowe swoją prostotą zachęci nawet tych, którzy stronią od pieczenia słodkości. Większość receptur pozwala przygotować wypiek w godzinę, a znajomość podstaw to dobry punkt wyjścia do przyszłych kuchennych eksperymentów. Stwórz listę niezbędnych składników, poznaj etapy pracy, poszukaj nowych smaków i wreszcie – opracuj własne sposoby na urozmaicanie marchewkowej klasyki lub zainspiruj się tym, co proponują nasi kucharze! W Kuchni Lidla znajdziesz kilka przepisów, które mogą ci się spodobać:

Ciasto marchewkowe upieczone na dużej blaszce to tylko jedna z alternatyw. Jeśli chcesz uciec od klasycznej formy i przygotować coś specjalnego, nie odchodząc jednak zbyt daleko od wyjątkowego, korzennego smaku, pomyśl o babeczkach i muffinach! Doskonale sprawdzą się jako przekąska podczas przyjęć lub w roli jesiennego deseru, który podasz najbliższym. Sprawdź przepisy:

Wystarczy, że wzbogacisz swój kuchenny arsenał o papierowe lub silikonowe foremki i… możesz zaczynać!

Ciasto marchewkowe fit

Czy ciasto marchewkowe jest zdrowe? Wszystko zależy od tego, jakie produkty wybierzesz, by je przygotować. Lekkość potrawy to w końcu lekkość jej składników!

Chociaż ciasta bywają zabójcami diet, ich wersje fit nikogo dziś nie dziwią i odpowiadają na potrzeby osób dbających o sylwetkę i dobre samopoczucie. Ciasto marchewkowe dietetyczne bywa także ze względu na swój skład: marchew to przecież źródło błonnika, witaminy A, witaminy K oraz kwasu foliowego, może więc uzupełniać dietę osób uprawiających sport lub rezygnujących z niektórych produktów spożywczych.

Jeśli nie chcesz, by Twój wypiek był dietetycznym wyrzutem sumienia, przygotuj ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi lub ciasto marchewkowe bez cukru. Sięgnij po przepisy z ksylitolem, dodaj owoce (np. maliny, truskawki, jabłka), zdecyduj się na olej kokosowy. Możesz również użyć mąki pełnoziarnistej, a wybierając składniki na polewę, pomyśleć o chudym twarożku lub jogurcie. Więcej słodkich i zdrowych przepisów znajdziesz na stronie internetowej Kuchni Lidla wśród kategorii dań - lekkie i fit – zobacz, jak wiele dań jesteś w stanie przygotować, uwzględniając zasady żywienia dietetycznego, które stosujesz na co dzień.

Ciasto marchewkowe – jaka mąka?

Do przygotowania ciasta marchewkowego najczęściej używamy mąki pszennej, ale możemy stosować różne jej zamienniki. Musimy mieć jednak na uwadze, że każda mąka ma inne właściwości, a potencjalne rezultaty wynikające ze specyfiki użytych produktów należy przewidzieć już na etapie tworzenia swojej wersji przepisu.

Ciasto marchewkowe z mąki kokosowej? Mąka ryżowa, ziemniaczana czy gryczana, a nawet mielone płatki owsiane jako podstawa tego prostego wypieku? Żonglowanie składnikami to nie tylko kwestia poszerzania kulinarnej wyobraźni, ale również znak naszych czasów – zmagania się z alergiami pokarmowymi i nietolerowaniem określonych produktów spożywczych. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by przygotować bezglutenowe ciasto marchewkowe i cieszyć się jego korzennym smakiem także wtedy, gdy nie możesz sięgnąć po klasyczny przepis oparty na mące pszennej. Więcej kuchennych inspiracji na bezglutenowe potrawy znajdziesz w Kuchni Lidla. Sprawdź je koniecznie!

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Historia i popularność tego wypieku mówią same za siebie – ciasto marchewkowe jest jednym z tych kulinarnych wyzwań, z którym poradzą sobie nawet osoby mało doświadczone.

Poza podstawowymi składnikami, takimi jak wybrana przez ciebie mąka, olej czy jajka, do przygotowania ciasta marchewkowego będziesz potrzebować orzechów i przypraw (cynamonu, przyprawy do piernika). Z tych produktów stworzysz idealną masę, która nabierze wilgotności dzięki marchewce. Zetrzyj ją na drobnych lub grubych oczkach i dodaj do ciasta.

Krem lub polewę, nieodłączny element klasycznego ciasta marchewkowego, możesz przygotować z serka śmietankowego, serka mascarpone lub serka twarogowego. Połącz go cukrem, masłem i dodatkami – sokiem z cytryny i pomarańczy, by uzyskać smak, na który masz ochotę!

Ile piec ciasto marchewkowe?

W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C ciasto marchewkowe powinno spędzić ok. 40 minut, jednak wszystko zależy od przepisu i sposobu przygotowania ciasta. By nałożyć warstwę polewy lub kremu, koniecznie odstaw je wcześniej do ostygnięcia.  

Czym przełożyć ciasto marchewkowe?

Jeśli chcemy, by nasze ciasto marchewkowe miało warstwy, możemy przełożyć je kremem z serka homogenizowanego, kremem orzechowym, kremem z serka mascarpone, konfiturą lub dżemem owocowym.

Jak udekorować ciasto marchewkowe?

Wszystko zależy od koncepcji wypieku i Twojej wyobraźni! Ciasto marchewkowe doskonale smakuje z chrupką posypką z orzechów lub udekorowane świeżymi owocami. W Kuchni Lidla znajdziesz również oryginalny pomysł na dekoracyjne marchewki z jadalnej, warzywnej masy, które zachwycą nie tylko najmłodszych smakoszy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!