Kuchnia polska - Szarlotki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!
Szarlotka sypana
Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?
Szarlotka gruszkowa
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!
Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?
Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!
Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!
Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Szarlotka – prosty przepis dla każdego
Wydawać by się mogło, że nieodłącznym składnikiem szarlotek powinny być jabłka, tymczasem spotkacie się z niejednym przepisem, w którym są dodatkowe lub całkiem inne owoce. Zamiast więc szarlotki z jabłkami możecie upiec takie ciasto jak:
Zacznijmy jednak od początku, czyli od ciasta. Szarlotkę, jak przystało na przysmak wywodzący się z Francji, przyrządza się zazwyczaj na kruchym cieście. Wyjątkiem jest tutaj szarlotka królewska, składająca się z biszkoptu, musu jabłkowego oraz wierzchniej warstwy w postaci bitej śmietany, którą czasami zastępuje się kremem budyniowym. Taka szarlotka z budyniem czy śmietaną odbiega już nieco od tradycyjnego przepisu, choć oczywiście jest tak samo smaczna. Zabieganym lub nieposiadającym piekarnika warto polecić szybszą i łatwiejszą wersję szarlotki królewskiej, którą można przygotować bez pieczenia – na bazie herbatników lub biszkoptów. Szczegóły w Kuchni Lidla.
Szarlotka – przepisy Kuchni Lidla:
Bez względu na wasz ostateczny wybór rodzaju szarlotki pamiętajcie, że dobrze jest ją podać z bezą albo z kruszonką na wierzchu, a w upalne dni szarlotkę serwujcie koniecznie z lodami!
Szarlotka wegańska albo bezglutenowa?
Szarlotkę można również przyrządzić w nietypowy sposób, np. z kaszy jaglanej. Taka szarlotka jaglana pojawia się najczęściej w przepisach na ciasto bezglutenowe. Jeśli w dodatku upieczecie szarlotkę bez jajek, to stanie się ona idealną propozycją deseru dla wegan. A gdy nie zależy wam ani na szarlotce wegańskiej, ani na bezglutenowej, ale trochę innej, to upieczcie szarlotkę z kaszą manną.
Przepis na dietetyczną szarlotkę
Jeśli jesteście na diecie, to koniecznie spróbujcie szarlotki w wersji fit, czyli takiej bez cukru i bez mąki. Te najbardziej kaloryczne składniki wystarczy zastąpić ich zamiennikami, np. ksylitolem oraz mąką owsianą i szarlotka dietetyczna gotowa!
Jak zrobić szarlotkę? Z naszymi poradami to bajecznie proste!
Wszystkim, którzy nadal zastanawiają się, jak zrobić pyszną szarlotkę, polecamy udać się do Kuchni Lidla. W niej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam, krok po kroku, przygotować odpowiednie ciasto, a więc zdecydować, jakiej mąki i śmietany, a następnie jakich jabłek najlepiej użyć do szarlotki. Z takimi poradami pieczenie szarlotki to bajka! Przekonajcie się sami i odwiedźcie Kuchnię Lidla.