Kuchnia polska - Szarlotki - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jedno z popularniejszych ciast serwowanych na deser, pyszne w swej prostocie i doborze składników. To musi być szarlotka! Powszechnie znana jako jabłecznik, bo najczęściej kruchemu lub półkruchemu ciastu towarzyszy nadzienie jabłkowe. Jak się jednak okazuje, jabłka nie są jedynymi owocami, które mogą wypełniać wnętrze szarlotki. W tym celu wykorzystać można również gruszki, brzoskwinie czy nawet pomarańcze. Sprawdźcie już teraz, który z przepisów Kuchni Lidla na szarlotkę przypadnie wam najbardziej do gustu!

Szarlotka – prosty przepis dla każdego

Wydawać by się mogło, że nieodłącznym składnikiem szarlotek powinny być jabłka, tymczasem spotkacie się z niejednym przepisem, w którym są dodatkowe lub całkiem inne owoce. Zamiast więc szarlotki z jabłkami możecie upiec takie ciasto jak:

Zacznijmy jednak od początku, czyli od ciasta. Szarlotkę, jak przystało na przysmak wywodzący się z Francji, przyrządza się zazwyczaj na kruchym cieście. Wyjątkiem jest tutaj szarlotka królewska, składająca się z biszkoptu, musu jabłkowego oraz wierzchniej warstwy w postaci bitej śmietany, którą czasami zastępuje się kremem budyniowym. Taka szarlotka z budyniem czy śmietaną odbiega już nieco od tradycyjnego przepisu, choć oczywiście jest tak samo smaczna. Zabieganym lub nieposiadającym piekarnika warto polecić szybszą i łatwiejszą wersję szarlotki królewskiej, którą można przygotować bez pieczenia – na bazie herbatników lub biszkoptów. Szczegóły w Kuchni Lidla.

Szarlotka – przepisy Kuchni Lidla:

Bez względu na wasz ostateczny wybór rodzaju szarlotki pamiętajcie, że dobrze jest ją podać z bezą albo z kruszonką na wierzchu, a w upalne dni szarlotkę serwujcie koniecznie z lodami!

Szarlotka wegańska albo bezglutenowa?

Szarlotkę można również przyrządzić w nietypowy sposób, np. z kaszy jaglanej. Taka szarlotka jaglana pojawia się najczęściej w przepisach na ciasto bezglutenowe. Jeśli w dodatku upieczecie szarlotkę bez jajek, to stanie się ona idealną propozycją deseru dla wegan. A gdy nie zależy wam ani na szarlotce wegańskiej, ani na bezglutenowej, ale trochę innej, to upieczcie szarlotkę z kaszą manną.

Przepis na dietetyczną szarlotkę

Jeśli jesteście na diecie, to koniecznie spróbujcie szarlotki w wersji fit, czyli takiej bez cukru i bez mąki. Te najbardziej kaloryczne składniki wystarczy zastąpić ich zamiennikami, np. ksylitolem oraz mąką owsianą i szarlotka dietetyczna gotowa!

Jak zrobić szarlotkę? Z naszymi poradami to bajecznie proste!

Wszystkim, którzy nadal zastanawiają się, jak zrobić pyszną szarlotkę, polecamy udać się do Kuchni Lidla. W niej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam, krok po kroku, przygotować odpowiednie ciasto, a więc zdecydować, jakiej mąki i śmietany, a następnie jakich jabłek najlepiej użyć do szarlotki. Z takimi poradami pieczenie szarlotki to bajka! Przekonajcie się sami i odwiedźcie Kuchnię Lidla.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!