Kuchnia polska - Serniki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sernik gotowany
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.
Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!
Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.
Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!
Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!
Serniczki na owsianym spodzie
Serniczki na wielkanocny stół: dla każdego łasucha po jednym! Orzechowo-owsiany spód i czekoladowo-serowa masa doskonale łączą się w tym pysznym deserze. Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki!
Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!
Sernik limonkowy
Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!
Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!
Najlepsze serniki – 10 przepisów
Zapewne każdy choć raz w życiu skosztował tradycyjnego sernika, takiego jak sernik wiedeński czy królewski. Nie ma też chyba osoby, która nie wiedziałaby, jakie są podstawowe składniki sernika. Mimo to wiedza nie zawsze idzie w parze z praktyką, dlatego sztuką jest upiec sernik w taki sposób, aby był puszysty. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na sernik, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji! Oto propozycje:
- karmelowy sernik z rosą
- klasyczny sernik
- sernik na kruchym cieście z bezą
- sernik krakowski
- sernik z białą czekoladą i mango
- cheescake New York z orzechami pekan – czyli sernik nowojorski
- sernik z malinami na serku mascarpone
- sernik czekoladowy
- sernik japoński
- pomarańczowy sernik z crème brûlée
Wielki urok mają szczególnie serniki dwukolorowe, takie jak np. słynny sernik zebra, który powstaje z wlewanych naprzemiennie do formy mas ciasta białego i ciemnego lub sernik z ciasteczek oreo.
Zupełnie oddzielną kategorią serników są natomiast ciasta bez pieczenia. Największą popularnością wśród nich cieszą się zwłaszcza sernik na zimno oraz sernik gotowany. O ile wykonanie tego pierwszego nie wymaga raczej komentarza, to zrobienie tego drugiego już tak. Sernik, którego ciasto – zamiast upiec – należy ugotować, przygotowuje się najczęściej na herbatnikach, z twarogu z wiaderka. Nie dość, że jest to znakomita alternatywa dla sernika pieczonego, to w dodatku jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu.
Jak zrobić sernik? Zobacz nasze wskazówki
Zanim zdecydujecie się na nietypową wersję tego ciasta, warto poznać przepis na tradycyjny sernik. Dla wszystkich, którym nie dane było dotychczas zgłębić tajników sztuki przygotowania sernika idealnego, mamy kilka porad, jak piec ten rodzaj ciasta. Pamiętajcie jednak, że nie ma przepisu na sernik, który zawsze się udaje, ponieważ wiele zależy przede wszystkim od sposobu jego wykonania. Jeśli więc nie wiecie, dlaczego sernik podczas pieczenia pęka, a później się kruszy, to pora na małą lekcję. Po pierwsze, co zrobić, żeby sernik nie pękał? Wystarczy pod formę z sernikiem wstawić do piekarnika inne naczynie żaroodporne z gorącą wodą, dzięki czemu uzyskacie efekt kąpieli wodnej. Zapewnienie odpowiedniego stopnia wilgotności podczas pieczenia jest również sposobem na uniknięcie nadmiernej kruchości ciasta. Wszystko zatem w Waszych rękach! A jeśli nie jesteście pewni, kiedy właściwie sernik jest upieczony, to sprawdzajcie, potrząsając delikatnie formą do ciasta. Masa powinna być zwarta, to najlepszy znak, że Wasz sernik jest gotowy.