Kuchnia polska - Mazurki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.
Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.
Mazurek z kremem pistacjowym
Mazurek to klasyczny wypiek na Wielkanoc, ale ten z przepisu Oli jest wyjątkowy, bo bezglutenowy i pistacjowy! Sprawdź, jak smakuje to oryginalne połączenie.
Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!
Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!
Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!
Mazurki wielkanocne – 6 przepisów
Niemalże w każdej polskiej rodzinie jada się mazurki wielkanocne. Bez nich trudno wyobrazić sobie te radosne święta Wielkiej Nocy. I choć co dom, to inne zwyczaje kulinarne i cukiernicze, to jednak podstawa przepisu na mazurek pozostaje zawsze ta sama. Kuchnia Lidla może zainspirować was kilkoma pomysłami na przygotowanie tych jakże kolorowych wypieków cukierniczych.
Mazurki – przepisy:
- mazurek z kajmakiem: mazurek migdałowo-kajmakowy
- mazurek pomarańczowy: mazurek pomarańczowy
- mazurek z czekoladą: mazurek czekoladowy
- mazurek z marchewką: mazurek marchewkowy
- mazurek wielkanocny: regionalny mazurek wielkanocny
- mazurek z bakaliami: mazurek królewski
Mazurki bez pieczenia
Gdy tradycyjny mazurek spędza wam sen z powiek albo najzwyczajniej w świecie cierpicie na przedświąteczny brak czasu, to pora spróbować mazurka bez pieczenia. Ten ekspresowy i prosty w przygotowaniu przysmak na pierwszy rzut oka nie musi wcale różnić się wyglądem od oryginalnej wersji ciasta. Wystarczy kilka sprawdzonych sztuczek. Mazurki bez pieczenia możecie przyrządzić z dwóch wafli, pomiędzy którymi umieścicie masę kajmakową, czekoladową czy jaką tylko zapragniecie. Innym sposobem na pominięcie pieczenia jest użycie zblendowanych lub pokruszonych ciastek, które w połączeniu z roztopionym masłem stworzą spód mazurka. Uzupełnieniem tak przyrządzonej bazy będzie krem, np. czekoladowy, który znajdzie się na wierzchu. Całość pozostaje już tylko schłodzić i gotowe!
Jak dekorować mazurki?
Zdobienie mazurków to czysta finezja. Jeśli jednak nie bardzo wiecie, jak udekorować upieczone ciasto, to spójrzcie na mazurek Pawła Małeckiego! Być może zainspiruje was nasz mistrz cukiernictwa. Zobaczcie w Kuchni Lidla, jak dekorować mazurki, aby zrobiły wrażenie na waszej rodzinie i gościach.