Kuchnia polska - Ciasta drożdżowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.
Ciasto drożdżowe z borówkami
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.
Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!
Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!
Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!
Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!
Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!
Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami – zobacz nasze propozycje
O tym, że tradycyjne ciasto drożdżowe musi być z kruszonką, wie chyba każdy. Nie wszyscy jednak lubią ciasto drożdżowe z owocami, a szkoda, bo naprawdę warto skusić się na tak miłą odmianę! Od czasu do czasu pozwólcie sobie więc na choć trochę szaleństwa i przygotujcie ciasto drożdżowe z jabłkami, malinami czy jeszcze innymi owocami. W sezonie wskazane są oczywiście te świeże, zimą natomiast możecie je zastąpić suszonymi – sprawdzą się idealnie w wieńcu morelowo-figowym, albo owocami z puszki, jak w przypadku ciasta z brzoskwiniami i borówkami. Więcej pomysłów na ciasto drożdżowe znajdziecie w Kuchni Lidla. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na:
- ciasto drożdżowe z truskawkami i z rabarbarem: drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
- ciasto drożdżowe z rodzynkami: baba drożdżowa
- ciasto drożdżowe z jagodami: jagodzianki
- ciasto drożdżowe ze śliwkami
Idealna kruszonka do ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe z kruszonką to podstawa. Obok pytania, jak zrobić ciasto drożdżowe, najczęściej pojawia się to dotyczące kruszonki. W takiej na ciasto drożdżowe kluczem do sukcesu są proporcje trzech składników potrzebnych do jej przygotowania, tj. mąki, masła i cukru, które wynoszą odpowiednio 2:1:1. Podane produkty wystarczy wymieszać, a następnie zagnieść. Oto i cała filozofia. Jeśli potrzebujecie więcej szczegółów, to spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla na ciasto drożdżowe z kruszonką.
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Amatorom wypieków drożdżowych, którzy zastanawiają się, jak krok po kroku zrobić ciasto drożdżowe, radzimy zapoznać się z poradami Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziecie m.in. wskazówki, jak przygotować rozczyn z drożdży będący gwarancją udanego placka. Z kolei dzięki informacjom o cieście drożdżowym z przepisu podstawowego dowiecie się, jak piec ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym, aby miało lekką i puszystą konsystencję. Pamiętajcie, że ważne jest, jakiej mąki użyjecie do przygotowania ciasta drożdżowego. Nie warto w tym przypadku eksperymentować, tylko bazować na zwykłej mące pszennej z dużą ilością białka, tj. najlepiej typu 550.
Jeśli więc chcecie, aby czas spędzony na przygotowaniu wypieku upłynął wam szybko i przyjemnie, to zdajcie się na Kuchnię Lidla, a nie będziecie musieli zastanawiać się, jak uratować ciasto drożdżowe, które nie rośnie albo dlaczego ciasto drożdżowe opada po upieczeniu. Kilka przydatnych trików i sukces gwarantowany!