Kuchnia polska - Babki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Babka cytrynowa wielkanocna
Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!
Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.
Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!
Limonkowa babka majonezowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!
Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!
Babka orzechowa z polewą rumową
Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!
Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!
Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.
Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!
Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!
Przepis na babkę, która zawsze się udaje? Nasze propozycje!
Babka z tradycyjnego przepisu to zazwyczaj babka piaskowa. Swą nazwę zawdzięcza wyjątkowej recepturze ciasta, które do złudzenia przypomina strukturę piasku. Poza tym jest ono podstawą wielu innych, bardziej skomplikowanych wypieków, np. babki dwukolorowej. Jedną z popularniejszych babek, wyróżniających się mozaiką kolorów, jest babka marmurkowa, łącząca jasne i ciemne ciasto. Zawsze znajdą się przecież zwolennicy jasnej i ciemnej odmiany deserów. Tym drugim warto z kolei polecić babkę kakaową lub czekoladową. W Kuchni Lidla znajdziecie kilka sposobów jej przygotowania. Tylko spójrzcie!
Wśród tradycyjnych przepisów na babkę w Kuchni Lidla jest też ten na babę drożdżową. A gdy macie ochotę na nieco większe eksperymenty kulinarne, spróbujcie upiec babkę budyniową z przepisu na babkę gotowaną waniliowo-czekoladową.
Nie zawiedzie was też nigdy popularna babka cytrynowa o nieco bardziej wilgotnej konsystencji ciasta niż babka piaskowa, a na dodatek przepełniona aromatem cytrusów. To doskonała propozycja deseru z nutką cytrusową na co dzień, nie tylko od święta. Podobnie zresztą, jak babka jogurtowa, której składnikiem jest jogurt naturalny, a dekoracją lukier, najlepiej właśnie cytrynowy. Po prostu pycha! Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie!
Babka wielkanocna – 5 propozycji
Babka to ciasto podawane często podczas świąt. Nic więc dziwnego, że babka wielkanocna zajmuje już stałe miejsce na liście świątecznych wypieków. Często zastanawiacie się pewnie, jaką babkę najlepiej upiec na Wielkanoc. Propozycji jest naprawdę mnóstwo! Aby odszukać przepis na babkę świąteczną, wystarczy tylko zajrzeć do Kuchni Lidla: