Najlepsza babka majonezowa

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do temp. 170°C (góra-dół)
  • formę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ Z MĄKĄ, FORMĘ I PIEKARNIK

Odważamy mąkę i wsypujemy ją do szklanej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, budyń waniliowy i sól. Całość odstawiamy na bok. Następnie przygotowujemy formę do pieczenia babki. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C z funkcją grzania góra -dół.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO

Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy jajka i ucieramy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia”/ czas: 6 minut / temperatura: 37°C / obroty: 3. Po 5 minutach przez otwór w pokrywie urządzenia dodajemy po łyżce majonezu.

Zgarniamy składniki z brzegów naczynia, usuwamy motylek i przesiewamy mieszankę z mąką. Delikatnie za pomocą kopystki łączymy składniki.

KROK 3: PIECZEMY CIASTO

Masę przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy 45-50 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka włożonego w środek ciasta. Po ostygnięciu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Tadeusz Mazowiecki Tadeusz Mazowiecki
    15 dni temu
    I ta nazwa – „najlepsza babka majonezowa” – jakby ktoś chciał zasugerować, że to istniejąca i potrzebna kategoria wypieków. Najlepsza? To jak mówić „najmniej cuchnące zgniłe jajo” albo „najładniejszy spośród oborników”. Babka majonezowa to kulinarny odpowiednik powiedzenia „dajmy szansę czemuś, co nie ma prawa działać i miejmy nadzieję, że nikt nie umrze”.

    odpowiedz

  • Poważniejszy kucharz Poważniejszy kucharz
    15 dni temu
    Tekstura? Tłusta. Smak? Nieokreślony. Doznania? Jakby ktoś polizał ciasto i kanapkę z jajkiem jednocześnie. Nie wiadomo, czy to deser, czy to kara za grzechy z dzieciństwa. I potem jeszcze trzeba udawać przed ciocią, że „faktycznie, ciekawe połączenie!”, gdy w środku wrzeszczysz, że właśnie zjadłeś wilgotną gąbkę napędzaną przemysłem spożywczym z 1994 roku.

    odpowiedz

  • Poważny cukiernik Poważny cukiernik
    15 dni temu
    Babka majonezowa – czyli kulinarny list samobójczy do zdrowego rozsądku. Pomysł tak idiotyczny, że aż trzeba go piec przez 45 minut, żeby udawać, że był przemyślany. To nie jest deser – to kuchenny blamaż oblepiony jajeczno-tłuszczową rozpaczą. Ktoś naprawdę postanowił wlać majonez do ciasta, jakby śniadanie z niedzielnego grilla pomyliło się z cukiernią.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!