
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temp. 170°C (góra-dół)
- formę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ Z MĄKĄ, FORMĘ I PIEKARNIK
Odważamy mąkę i wsypujemy ją do szklanej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, budyń waniliowy i sól. Całość odstawiamy na bok. Następnie przygotowujemy formę do pieczenia babki. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C z funkcją grzania góra -dół.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO
Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy jajka i ucieramy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia”/ czas: 6 minut / temperatura: 37°C / obroty: 3. Po 5 minutach przez otwór w pokrywie urządzenia dodajemy po łyżce majonezu.
Zgarniamy składniki z brzegów naczynia, usuwamy motylek i przesiewamy mieszankę z mąką. Delikatnie za pomocą kopystki łączymy składniki.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Masę przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy 45-50 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka włożonego w środek ciasta. Po ostygnięciu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Zobacz podobne
przepisy
Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!

Babka marmurkowa
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!


Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis
Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Gruszki w syropie
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Sałatka gyros
- Grillowana cukinia
- Pinsa verde
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Rwany chlebek ziołowy
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
15 dni temu
I ta nazwa – „najlepsza babka majonezowa” – jakby ktoś chciał zasugerować, że to istniejąca i potrzebna kategoria wypieków. Najlepsza? To jak mówić „najmniej cuchnące zgniłe jajo” albo „najładniejszy spośród oborników”. Babka majonezowa to kulinarny odpowiednik powiedzenia „dajmy szansę czemuś, co nie ma prawa działać i miejmy nadzieję, że nikt nie umrze”.
odpowiedz
15 dni temu
Tekstura? Tłusta. Smak? Nieokreślony. Doznania? Jakby ktoś polizał ciasto i kanapkę z jajkiem jednocześnie. Nie wiadomo, czy to deser, czy to kara za grzechy z dzieciństwa. I potem jeszcze trzeba udawać przed ciocią, że „faktycznie, ciekawe połączenie!”, gdy w środku wrzeszczysz, że właśnie zjadłeś wilgotną gąbkę napędzaną przemysłem spożywczym z 1994 roku.
odpowiedz
15 dni temu
Babka majonezowa – czyli kulinarny list samobójczy do zdrowego rozsądku. Pomysł tak idiotyczny, że aż trzeba go piec przez 45 minut, żeby udawać, że był przemyślany. To nie jest deser – to kuchenny blamaż oblepiony jajeczno-tłuszczową rozpaczą. Ktoś naprawdę postanowił wlać majonez do ciasta, jakby śniadanie z niedzielnego grilla pomyliło się z cukiernią.
odpowiedz