Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • prostokątną foremkę do babki ok. 27x12 cm
  • tarkę o drobnych oczkach
  • dwie miski
  • sitko
  • czysty, wyparzony słoik
  • rózgę do mieszania
  • papier do pieczenia

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

PRZYGOTOWANIE:

MAJONEZ:

KROK 1: UBIJAMY ŻÓŁTKO

Rozbij jedno jajko i oddziel żółtko od białka. W jednej misce umieść żółtko, musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmieszaj składniki za pomocą rózgi.

KROK 2: DODAJEMY OLEJ

Do masy zacznij stopniowo dodawać olej, cały czas ubijając w celu uzyskania gładkiej emulsji.

KROK 3: KONTYNUUJEMY MIESZANIE

Kontynuuj ubijanie, aż do momentu, w którym majonez nabierze gęstej konsystencji przypominającej śmietanę.

KROK 4: PRZEKŁADAMY MAJONEZ DO SŁOIKA

Gotowy majonez przełóż do słoika i zakręć, możesz także odmierzyć i przełożyć część potrzebną do zrobienia babki do miseczki.

BABKA CYTRYNOWA:

KROK 1: UBIJAMY JAJKA

W misce ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą masę.

KROK 2: DODAJEMY MAJONEZ

Do ubitych jajek dodaj powoli własnoręcznie zrobiony majonez. Cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.

KROK 3: DODAJEMY SOK Z CYTRYNY

Zetrzyj skórkę z wszystkich cytryn, a potem wyciśnij z nich sok i przecedź go. Do miski z masą wlej sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj także otartą skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Ponownie dokładnie wymieszaj.

KROK 4: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Wymieszaj ze sobą mąkę i inne suche składniki, a następnie zacznij dodawać je stopniowo do masy jajecznej. Nie przestawaj mieszać.

KROK 5: PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY

Formę wysmaruj 15 ml oleju, a potem podsyp delikatnie mąką. Do tak przygotowanej formy przelej masę na babkę.

KROK 6: PIECZEMY BABKĘ

Umieść formę w piekarniku, a następnie piecz ją przez 45-50 minut.

KROK 7: STUDZIMY BABKĘ

Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie delikatnie wyjmij babkę z formy i przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

KROK 8: DEKORUJEMY CIASTO

Wystudzoną babkę polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz posyp skórką z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Babka cytrynowa z majonezem – klasyczny wypiek w nietypowej odsłonie

Przygotowanie babki cytrynowej z majonezem tylko z pozoru wydaje się trudne. Nasz sprawdzony przepis sprawi, że Twoja babka z majonezem i cytrynową nutą zachwyci Cię swoim estetycznym wyglądem i puszystym, wilgotnym wnętrzem. Babka cytrynowa na majonezie to doskonałe ciasto do podania na różne okazje, od codziennego deseru po świąteczny stół. Skąd w ogóle wzięło się to pyszne ciasto i jaka jest jego historia?

Babka, w swej pierwotnej formie, ma długą i bogatą historię sięgającą starożytności. Pierwsze wzmianki o podobnych ciastach pochodzą ze źródeł znalezionych na terenach Europy Wschodniej. Ciasta te były wypiekane w ofierze dla pogańskich bóstw uosabiających kobiety np. w roli podarunku w trakcie rytuałów związanych z płodnością. Z czasem przepis na babkę dotarł także do innych krajów Europejskich (szczególnie ukochali ją sobie Włosi).

Babki miały znaczenie rytualne (najpierw pogańskie, potem chrześcijańskie) mniej więcej do XVII wieku, kiedy to zaczęły zdobywać popularność w arystokratycznych domach, stając się symbolem obfitości i bogactwa. W okresie romantyzmu babki stały się ważnym elementem kulinarnego dziedzictwa, symbolizujące domowe ciepło i rodzinne tradycje. Wtedy też najczęściej wypiekanym rodzajem babki była wersja drożdżowa, która za sprawą elekcyjnego króla Stanisława Leszczyńskiego dotarła na francuskie dwory.

Francuzom deser wydał się nieco zbyt suchy, więc ciasto zaczęto moczyć w rumie i innych mocnych alkoholach. Wieść o cieście nasączonym alkoholem szybko dotarła na włoskie dwory i doprowadziła do stworzenia ciasta o nazwie baba al rum, która na stałe wkradła się we włoskie tradycje kulinarne (szczególnie neapolitańskie).

Wraz z rozwojem technologii kuchennej i dostępności składników, receptury na babkę  zaczęły ewoluować. Powstawały wersje babek z różnymi dodatkami, między innymi osławiona babka cytrynowa, na którą pomysł przywędrował do Polski z Włoch. W okresie międzywojennym, po wprowadzeniu do obiegu proszku do pieczenia, ciasta stały się bardziej puszyste. Babki przygotowywane na proszku do pieczenia szybko zdetronizowały wersję z drożdżami.

W czasie II wojny światowej, kiedy surowce były ograniczone, przepisy na babki dostosowano do dostępności składników, co doprowadziło do nietypowych eksperymentów — tak właśnie powstał pomysł na babkę majonezową. Majonez, będący źródłem tłuszczu, wilgotności i smaku, zastąpił drogie i niedostępne masło. Po wojnie, zwłaszcza w Polsce, babka z majonezem zyskała popularność, stając się jednym z najbardziej rozpoznawalnych deserów w krajowej kuchni.

Obecnie babki występują w różnych odmianach na całym świecie. Nowoczesne przepisy obejmują bardziej różnorodne składniki, takie jak bakalie, czekolada czy owoce, które łączy się ze sobą, często w nietypowy sposób. Jednym z przykładów na tego typu połączenie jest tytułowa babka cytrynowa na majonezie.

Czym wyróżnia się babka cytrynowa z majonezem? To, co wyróżnia babkę cytrynową z majonezem spośród innych ciast, to jej charakterystyczny aromat oraz gęsta i wilgotna struktura. Dodanie majonezu do babki to element, który sprawia, że ciasto staje się niezwykle delikatne i utrzymuje świeżość przez długi czas. Nasz przepis na to, jak zrobić babkę cytrynową z majonezem z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem, aromatem oraz prostotą wykonania.

Babka cytrynowa z majonezem — sprawdzony przepis. Porady i wskazówki.

Pyszna babka na majonezie, a na dodatek cytrynowa — jak ją zrobić? Aby przygotować najlepszą cytrynową babkę z majonezem, kluczowe jest staranne dobranie składników o wysokiej jakości. W przepisie na babkę cytrynową z majonezem nie może zatem zabraknąć świeżych jaj z wolnego wybiegu, dojrzałych cytryn (najlepiej tych oznaczonych jako eko), a także dobrej jakościowo mąki i oleju.

Jeśli chcesz, aby Twoja babka cytrynowa z dodatkiem majonezu smakowała jak z topowej cukierni, koniecznie użyj do niej własnoręcznie zrobionego majonezu. Wbrew pozorom, zrobienie domowego majonezu trwa dosłownie chwilę, a potrafi niesamowicie podnieść jakość potraw oraz wypieków. Używając świeżych i wysokogatunkowych składników, z pewnością stworzysz puszystą babkę cytrynową z majonezem o zachwycającym smaku i aromacie.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas przyrządzania babki cytrynowo-majonezowej? Niezwykle ważne jest odpowiednie ubicie jaj wraz z cukrem. Jajka powinny być wystarczająco spulchnione i napowietrzone, aby dobrze połączyć się z innymi składnikami, czyniąc ciasto puszystym i wilgotnym. Staraj się dodawać wszystkie składniki stopniowo i powoli.

Aby zachować wilgoć w babce z majonezem o cytrynowym aromacie, zwróć uwagę na proporcje składników oraz temperaturę pieczenia. Zbyt wysoka temperatura oraz mała ilość tłuszczu w cieście sprawi, że ciasto będzie suche i łatwo będzie się kruszyć. Jeśli chcesz mieć pewność, że babka pozostanie mokra, możesz upiec ją z dodatkiem pary, a do ciasta dodać odrobinę wódki lub innego alkoholu. Warto także zastosować technikę „low and slow” – polegającą na obniżeniu temperatury w piekarniku i wydłużeniu czasu pieczenia.

W babcinych przepisach często znaleźć można dodatkowe elementy takie jak suszone owoce czy orzechy, które wpływają korzystnie na strukturę oraz smak ciasta. Jeśli chcesz przyrządzić babkę po mistrzowsku, musisz pamiętać o tym, aby zwracać uwagę na szczegóły, np. odpowiednie przygotowanie formy. Niby drobiazg, a potrafi zmienić wszystko — i smak i wygląd ciasta. Wszystkie przedstawione wyżej triki z pewnością ułatwią Ci przygotowanie babki cytrynowej z dodatkiem majonezu, czyniąc ją ulubionym deserem wszystkich domowników!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!