Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • woreczki do zamrażania
  • wałek do ciasta
  • okrągłą formę o średnicy 20 cm

Krok 1: Przygotowujemy spód

Ciastka przekładamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, ciastka rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta. 40 g masła roztapiamy. Łączymy z rozdrobnionymi ciastkami i rozkładamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, formując przy tym niewielką krawędź. Spód wstawiamy do lodówki.

Kok 2: Przygotowujemy krem

Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Śmietankę zagotowujemy z cukrem pudrem, pozostałym masłem i espresso w proszku. Przelewamy do czekolady, którą stapiamy, mieszając, pod wpływem ciepła śmietanki. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i krem studzimy przez 35-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie matowy i będzie nadawać się do smarowania.

Krok 3: Łączymy składniki tarty

Jagody myjemy i osuszamy. Krem rozsmarowujemy na schłodzonym spodzie z herbatników. Wierzch posypujemy jagodami i podajemy natychmiast. Możemy też ciasto wstawić do lodówki. Wówczas na 10 minut przed podaniem należy je z niej wyjąć.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    592 dni temu
    Czy z uwagi na krem zawarty w ciastkach neo tarta wyjdzie bez problemu? Czy jednak użyć ciastek kruchych/herbatników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    591 dni temu
    Rozdrobnione ciastka należy połączyć z rozpuszczonym masłem, więc jak najbardziej zachęcamy do wykorzystania tych ciasteczek. Dzięki temu spód tarty lepiej się połączy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!