
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- woreczki do zamrażania
- wałek do ciasta
- okrągłą formę o średnicy 20 cm
Krok 1: Przygotowujemy spód
Ciastka przekładamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, ciastka rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta. 40 g masła roztapiamy. Łączymy z rozdrobnionymi ciastkami i rozkładamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, formując przy tym niewielką krawędź. Spód wstawiamy do lodówki.
Kok 2: Przygotowujemy krem
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Śmietankę zagotowujemy z cukrem pudrem, pozostałym masłem i espresso w proszku. Przelewamy do czekolady, którą stapiamy, mieszając, pod wpływem ciepła śmietanki. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i krem studzimy przez 35-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie matowy i będzie nadawać się do smarowania.
Krok 3: Łączymy składniki tarty
Jagody myjemy i osuszamy. Krem rozsmarowujemy na schłodzonym spodzie z herbatników. Wierzch posypujemy jagodami i podajemy natychmiast. Możemy też ciasto wstawić do lodówki. Wówczas na 10 minut przed podaniem należy je z niej wyjąć.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Spaghetti carbonara
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Makowiec japoński
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1137 dni temu
Czy z uwagi na krem zawarty w ciastkach neo tarta wyjdzie bez problemu? Czy jednak użyć ciastek kruchych/herbatników?
Odpowiedz
1136 dni temu
Rozdrobnione ciastka należy połączyć z rozpuszczonym masłem, więc jak najbardziej zachęcamy do wykorzystania tych ciasteczek. Dzięki temu spód tarty lepiej się połączy.