Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- woreczki do zamrażania
- wałek do ciasta
- okrągłą formę o średnicy 20 cm
Krok 1: Przygotowujemy spód
Ciastka przekładamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, ciastka rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta. 40 g masła roztapiamy. Łączymy z rozdrobnionymi ciastkami i rozkładamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, formując przy tym niewielką krawędź. Spód wstawiamy do lodówki.
Kok 2: Przygotowujemy krem
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Śmietankę zagotowujemy z cukrem pudrem, pozostałym masłem i espresso w proszku. Przelewamy do czekolady, którą stapiamy, mieszając, pod wpływem ciepła śmietanki. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i krem studzimy przez 35-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie matowy i będzie nadawać się do smarowania.
Krok 3: Łączymy składniki tarty
Jagody myjemy i osuszamy. Krem rozsmarowujemy na schłodzonym spodzie z herbatników. Wierzch posypujemy jagodami i podajemy natychmiast. Możemy też ciasto wstawić do lodówki. Wówczas na 10 minut przed podaniem należy je z niej wyjąć.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.
Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak czekoladowy
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- 2 sposoby na batony po treningu
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Słodka pizza owocowa
- Tort Bellini
- Tarta z makiem
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Kuleczki energetyczne
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Tarta z owocami kaki
- Japońska kanapka onigirazu
- Baton à la twix
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
- Ciasto z marcepanem
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
- Babka serowa z pomarańczami
- Placek ze śliwkami i bezą
- Steki z tofu
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Zupa grzybowa z makaronem
- Buraczki z chili
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
801 dni temu
Czy z uwagi na krem zawarty w ciastkach neo tarta wyjdzie bez problemu? Czy jednak użyć ciastek kruchych/herbatników?
odpowiedz
801 dni temu
Rozdrobnione ciastka należy połączyć z rozpuszczonym masłem, więc jak najbardziej zachęcamy do wykorzystania tych ciasteczek. Dzięki temu spód tarty lepiej się połączy.