Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachy do pieczenia o wymiarach ok. 37,5 x 43 cm
- papier do pieczenia
- robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
Sposób przygotowania:
PIERNIK
KROK 1: ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z TŁUSZCZEM
W garnku roztapiamy smalec i masło. Kiedy tłuszcze się roztopią, dodajemy do nich miód, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i kakao. Wyłączamy ogień, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Aby piernik był wegetariański, wystarczy zamienić smalec na masło.
KROK 2: ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z SUCHYMI SKŁADNIKAMI
Do miski przesypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy przygotowany wcześniej tłuszcz z przyprawami, maślankę i jajka. Ciasto dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy na gładką masę.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO NA PIERNIK
Gotowe ciasto przekładamy do oprószonego mąką naczynia, z góry także oprószamy je mąką i przykrywamy. Ciasto przechowujemy w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Wyjmujemy je ok. 2 godzin przed pieczeniem i ponownie przez chwilę wyrabiamy.
WSKAZÓWKA! Ciasto na piernik możemy przechowywać w lodówce nawet przez 4-8 tygodni.
KROK 4: PIECZEMY PIERNIK
Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy na blacie podsypanym mąką na prostokąty o wymiarach blachy do pieczenia. Następnie nawijamy je na wałek i przekładamy na papier do pieczenia, docinamy brzegi, aby prostokąty były naprawdę równe. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15-18 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do 170°C.
MASA MARCEPANOWA
KROK 1: PODPRAŻAMY MIGDAŁY
Migdały przekładamy do misy urządzenia Monsieur Cuisine Smart i przykrywamy pokrywą bez miarki. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień, temperaturę 100°C, czas 5 minut, prędkość 1 i obroty w prawo, aby delikatnie podprażyć migdały.
KROK 2: MIELIMY MIGDAŁY
Migdały rozdrabniamy na mąkę: wybieramy w program gotowanie wg własnych ustawień, prędkość 8, czas 20 sekund i obroty w prawo.
KROK 3: WYRABIAMY MASĘ MARCEPANOWĄ
Do mąki migdałowej dodajemy cukier, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Zamykamy pokrywę urządzenia, wybieramy program ugniatanie/miękkie ciasto, czas 4 minuty i wyrabiamy, co jakiś czas zbierając masę ze ścianek urządzenia.
KROK 4: FORMUJEMY BLAT MARCEPANOWY
Marcepan rozwałkowujemy w prostokąt o wielkości podobnej do blatów piernika i przycinamy jego boki.
PRZEŁOŻENIE
KROK 1: PODGRZEWAMY POWIDŁA
Powidła podgrzewamy na suchej patelni, aby stały się odrobinę bardziej płynne.
KROK 2: PRZEKŁADAMY PIERNIK
Jeden z blatów piernika smarujemy kremem migdałowym. Na nim układamy rozwałkowany marcepan i smarujemy go kremem z orzechów laskowych. Na tym układamy kolejny blat piernika, mocno go dociskamy i smarujemy podgrzanymi powidłami. Na powidłach układamy ostatni blat piernika.
WSKAZÓWKA! Piernik możemy przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół, aby łatwiej było go dekorować. Powstaną w ten sposób dwa ciasta.
DEKORACJA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę zagotowujemy i wyłączamy ogień. Wrzucamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawiamy na chwilę, aby się rozpuściła. Następnie dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: OBLEWAMY PIERNIK POLEWĄ I DEKORUJEMY
Boki piernika ścinamy, aby były jak najbardziej równe. Ciasto oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
WSKAZÓWKA! Do dekoracji piernika możemy wykorzystać gotowe ozdoby cukrowe marki Belbake, suszone owoce w czekoladzie marki Deluxe, a także pokruszone bezy lub inne ulubione słodkości.
Zobacz podobne
przepisy
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Koreczki z boczkiem
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Sok pomidorowy
- Sos aioli
- BROWNIE Z GRILLA
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- Ptysiowa piramida croquembouche
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Lody truskawkowo-bazyliowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
332 dni temu
Witam czy zamiast maślanki można dać kefir
odpowiedz