zobacz film Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachy do pieczenia o wymiarach ok. 37,5 x 43 cm
  • papier do pieczenia
  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart

Sposób przygotowania:

PIERNIK

KROK 1: ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z TŁUSZCZEM

W garnku roztapiamy smalec i masło. Kiedy tłuszcze się roztopią, dodajemy do nich miód, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i kakao. Wyłączamy ogień, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Aby piernik był wegetariański, wystarczy zamienić smalec na masło.

KROK 2: ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z SUCHYMI SKŁADNIKAMI

Do miski przesypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy przygotowany wcześniej tłuszcz z przyprawami, maślankę i jajka. Ciasto dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy na gładką masę.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO NA PIERNIK

Gotowe ciasto przekładamy do oprószonego mąką naczynia, z góry także oprószamy je mąką i przykrywamy. Ciasto przechowujemy w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Wyjmujemy je ok. 2 godzin przed pieczeniem i ponownie przez chwilę wyrabiamy.

WSKAZÓWKA! Ciasto na piernik możemy przechowywać w lodówce nawet przez 4-8 tygodni.

KROK 4: PIECZEMY PIERNIK

Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy na blacie podsypanym mąką na prostokąty o wymiarach blachy do pieczenia. Następnie nawijamy je na wałek i przekładamy na papier do pieczenia, docinamy brzegi, aby prostokąty były naprawdę równe. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15-18 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do 170°C.

MASA MARCEPANOWA

KROK 1: PODPRAŻAMY MIGDAŁY

Migdały przekładamy do misy urządzenia Monsieur Cuisine Smart i przykrywamy pokrywą bez miarki. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień, temperaturę 100°C, czas 5 minut, prędkość 1 i obroty w prawo, aby delikatnie podprażyć migdały.

KROK 2: MIELIMY MIGDAŁY

Migdały rozdrabniamy na mąkę: wybieramy w program gotowanie wg własnych ustawień, prędkość 8, czas 20 sekund i obroty w prawo.

KROK 3: WYRABIAMY MASĘ MARCEPANOWĄ

Do mąki migdałowej dodajemy cukier, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Zamykamy pokrywę urządzenia, wybieramy program ugniatanie/miękkie ciasto, czas 4 minuty i wyrabiamy, co jakiś czas zbierając masę ze ścianek urządzenia.

KROK 4: FORMUJEMY BLAT MARCEPANOWY

Marcepan rozwałkowujemy w prostokąt o wielkości podobnej do blatów piernika i przycinamy jego boki.

PRZEŁOŻENIE

KROK 1: PODGRZEWAMY POWIDŁA

Powidła podgrzewamy na suchej patelni, aby stały się odrobinę bardziej płynne.

KROK 2: PRZEKŁADAMY PIERNIK

Jeden z blatów piernika smarujemy kremem migdałowym. Na nim układamy rozwałkowany marcepan i smarujemy go kremem z orzechów laskowych. Na tym układamy kolejny blat piernika, mocno go dociskamy i smarujemy podgrzanymi powidłami. Na powidłach układamy ostatni blat piernika.

WSKAZÓWKA! Piernik możemy przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół, aby łatwiej było go dekorować. Powstaną w ten sposób dwa ciasta.

DEKORACJA

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę zagotowujemy i wyłączamy ogień. Wrzucamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawiamy na chwilę, aby się rozpuściła. Następnie dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy.

KROK 2: OBLEWAMY PIERNIK POLEWĄ I DEKORUJEMY

Boki piernika ścinamy, aby były jak najbardziej równe. Ciasto oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

WSKAZÓWKA! Do dekoracji piernika możemy wykorzystać gotowe ozdoby cukrowe marki Belbake, suszone owoce w czekoladzie marki Deluxe, a także pokruszone bezy lub inne ulubione słodkości.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gabrysia Gabrysia
    195 dni temu
    Witam czy zamiast maślanki można dać kefir

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!