Kuchnia polska - Pulpety - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Choć kojarzą się zazwyczaj z daniem mięsnym, to warto wiedzieć, że pulpety można przygotować na bazie wielu składników. Dzięki temu urozmaicimy nasze menu obiadowe, a proste danie szybko się nie znudzi.

Przepisy na pulpety – od Dalekiego Wschodu po Półwysep Apeniński

W Kuchni Lidla znajdziecie inspirowane kuchniami regionalnymi z całego świata pomysły na pulpety, a każdy z przepisów zamieszczonych na stronie jest równie pyszny. Znajdzie się tu mnóstwo receptur na idealne na obiad pulpety z azjatyckim twistem, jak i lżejsze wersje, które doskonale sprawdzą się w sałatce lub prostym makaronie.

Jeśli szukasz pysznego przepisu na lunch, musisz koniecznie wypróbować sałatkę ze szpinakiem i pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej. Ta syta i odświeżająca sałatka da Ci energii na cały dzień!

Twoje serce bije dla włoskich smaków? Przygotuj szybkie pulpety w sosie pomidorowym à la bolognese albo w sosie serowym. Dla fanów delikatnych smaków i zapachów także znajdą się przepisy na pyszne dania z pulpecikami w roli głównej.

Niewątpliwą zaletą pulpetów jest ich różnorodność, a uformować je można dosłownie ze wszystkiego – z mięsa, kaszy, ryb, jajek czy warzyw. Warto zadbać, aby składniki na pulpety były jak najlepszej jakości, a dobrane do nich dodatki idealnie korespondowały ze smakiem kotlecików. W taki sposób w kilka chwil stworzysz pyszne, sycące danie dla całej rodziny.

Najlepsze przepisy na pulpety

Wśród przepisów na pulpety największym zainteresowaniem cieszą się te, które dotyczą pulpetów w sosie. Okazuje się, że właśnie sos może odegrać ważną rolę jako składnik dania. Warto więc zainspirować się przepisem na pulpety, który zawiera też opis przygotowania sosu. Z Kuchnią Lidla każdy przepis na pulpety jest wart uwagi!

Pulpety w sosie – przepisy:

A wszystkim tym, którzy preferują szybkie obiady, polecamy pulpety w sosie własnym. Wystarczy dodać do nich kilka składników, aby przyrządzić pulpety w sosie koperkowym lub pieczarkowym – dwa proste, a jednocześnie różne smakowo dania.

Radzimy też skorzystanie z przepisu na pulpety rybne albo na pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie.

Kuchnia Lidla to kopalnia pomysłów kulinarnych, znajdziecie tu także przepisy na pulpety, a jeśli zdecydujecie się na ich przygotowanie, to przekonacie się, że pulpety smakują wybornie w każdym sosie!

Pytania i odpowiedzi dotyczące pulpetów – garść przydatnych informacji

Przyrządzanie pulpetów to nie lada sztuka, zwłaszcza jeśli przygotowuje się je z nietypowych rodzajów mięs – królika czy jagnięciny. Sposób przyrządzania pulpetów oraz łączenia ich z innymi elementami potraw często rodzi wiele pytań. W poniższych akapitach postaramy się odpowiedzieć na te najbardziej popularne.

Czym się różnią klopsy od pulpetów? Co powinieneś wiedzieć?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czym się różnią pulpety od klopsów? Inni stosują zamiennie te określenia, choć nie mają pewności, czy jest to poprawne. Z punktu widzenia obróbki cieplnej nie ma zbyt dużej różnicy pomiędzy klopsami i pulpetami, jednakże nie są to do końca tożsame potrawy.

Klops a pulpet – jakie są różnice? Te dwie mięsne (ale nie zawsze) potrawy różni forma oraz wielkość. Pulpety są zwyczajowo mniejsze od klopsów i przyjmują bardziej okrągły kształt.

Drugą subtelną różnicę da się zauważyć w samych składach – klopsy pozornie robi się z podobnych składników co pulpeciki, jednakże obtacza się je dodatkowo w mące lub panierce i smaży tak jak inne rodzaje kotletów. W ten sposób uzyskuje się charakterystyczną, chrupiącą skorupkę. Pulpety także się podsmaża, ale robi się to bardziej w celu zamknięcia porów w mięsie, gdyż nie jest to jedyny sposób obróbki cieplnej.

Klopsy najczęściej serwuje się jako główny element dania w wersji sauté, a pulpety prawie zawsze serwuje się z dodatkiem sosu.

Ile gotować pulpety? Optymalny czas obróbki cieplnej

Zastanawiasz się, ile czasu gotować pulpety z łopatki wołowej lub mielonego z indyka? Czas gotowania pulpetów jest zależny nie tylko od rodzaju mięsa, ale również wielkości samych pulpetów. Większe pulpety z kurczaka mogą gotować się tak samo długo, jak malutkie pulpeciki z wołowiny czy wieprzowiny. Istnieje jednak uogólniony i bardzo przybliżony czas gotowania dla pulpetów przygotowanych z różnych rodzajów mięs.

Ile powinno się gotować pulpety z mięsa wieprzowego, a ile z wołowego? Czas przygotowywania pulpetów z czerwonego mięsa jest zbliżony i wynosi 15-20 minut. Najdelikatniejsze mięso takie jak polędwiczka należy gotować nieco krócej do 12 minut. Jak długo gotować pulpety wieprzowe z łopatki lub innego twardszego rodzaju mięsa? Tutaj czas można spokojnie wydłużyć do 20-25 minut.

A co z drobiem? Czy czas gotowania pulpetów drobiowych jest taki sam? Mięso indyka lub kurczaka jest nieco delikatniejsze, dlatego ich przyrządzanie zwyczajowo trwa krócej niż pulpetów z czerwonego mięsa. Optymalny czas ich gotowania to 10-15 minut.

Zastanawiasz się, jak długo należy gotować pulpety z nieoczywistych składników, takich jak warzywa, kasze, ryż czy jajko? Nie da się podać precyzyjnej informacji, ponieważ wszystko zależy od użytych składników i ich stanu (czy są surowe, czy po wcześniejszej obróbce cieplnej).  Najlepiej w trakcie obróbki wyciągnąć jeden egzemplarz w celu sprawdzenia jego stopnia ugotowania. Tę metodę wykorzystasz także w przypadku pulpetów mięsnych – lepiej upewnić się, że zostały one dobrze ugotowane, niż podać domownikom surowe mięso.

Jakie mięso na pulpety? Na co zwracać uwagę?

Jakie mięso nadaje się na pulpety? Najlepszym wyborem będą mięsa z dużą ilością tłuszczu – karkówka i łopatka. Na pulpety z drobiu nada się tłustsze udko lub mix mięsa z udka i piersi. Jeśli chciałbyś przygotować swoje mięso na pulpety z chudszych części (np. szynki), dodaj do masy odrobinę tłuszczu – w ten sposób zapobiegniesz wysuszeniu mięsa i pogłębisz smak potrawy. Może być to dobry olej, trochę słoniny albo boczek – wybór należy do Ciebie.

Co do pulpetów? Zachwyć swoich bliskich!

Co zaserwować do pulpetów? Dodatki do pulpetów to temat rzeka. Pulpety rewelacyjnie pasują do wszelkich gęstych sosów na bazie pomidorów, śmietany, sera lub grzybów, ale równie pysznie smakują jako dodatek do zup czy sałatek. Fanom tradycyjnych potraw polecamy pulpety w sosie koperkowym z buraczkami i purée ziemniaczanym, a miłośnikom kuchni fusion sugerujemy przeprowadzanie własnych eksperymentów kulinarnych. Kto wie – może wpadniesz na kompletnie nowe, zachwycające połączenie?

Jak zrobić pulpety?

Takie pytanie stawiamy sobie zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy doświadczenia w ich przyrządzaniu. Często nie jesteśmy pewni, jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym. Z pomocą, jak zawsze, przyjdzie wam Kuchnia Lidla, w której znajdziecie kilka propozycji tego dania. Pamiętajcie, że możecie używać wymiennie różnych gatunków mięsa. Pulpety wieprzowe możecie zastąpić pulpetami wołowymi albo drobiowymi. Z drugiej strony rodzaj mięsa nie ma aż tak dużego znaczenia, liczy się efekt końcowy. A ten zostanie w pełni osiągnięty, jeśli tylko do przyrządzenia pulpetów z mięsa mielonego użyjecie odpowiednich przypraw. Wtedy zarówno pulpety z indyka, jak i te z kurczaka czy z szynki będą smakować wyśmienicie. Doskonałe są również takie, które nie zostały przygotowane w wyniku smażenia. Warto zatem skusić się na pulpety dietetyczne, a takimi są bez wątpienia pulpety drobiowe gotowane, w szczególności pulpety gotowane z indyka. Warto również przemycać do tego dania warzywa lub kaszę. Wtedy otrzymamy niezwykle lekkie i delikatne w smaku pulpety, podobnie jak pulpety bezglutenowe będące jeszcze lżejszą wersją tej potrawy. A jeśli nie macie ochoty ani na pulpety gotowane, ani w sosie, to wystarczy wrzucić pulpety do zupy i tym samym wyczarować kolejne pyszne danie. Oto cała wiedza w pigułce, jak zrobić pulpety, aby zawsze były smaczne.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!