Dania mięsne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Domowy pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy to klasyk polskiej kuchni, który chętnie podawany jest podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie może być zarówno tradycyjne, jak i poddane nowoczesnym eksperymentom, a w każdej wersji smakuje równie wybornie. Chcesz poznać przepis na pyszny i prosty pasztet wieprzowy? Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy!
Domowy pasztet wołowy
Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.
Pieczona szynka z sosem cebulowym
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!
Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!
Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!
Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.
Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.
Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!
Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.
Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!
Dania mięsne w jednym miejscu!
Kuchnia Lidla gromadzi wszystkie te mięsne propozycje, dając Wam możliwość selekcji dań pod względem gatunku, rodzaju kuchni, a nawet czasu czy stopnia trudności przygotowania potrawy. Żadne mięsne danie przyrządzone na ciepło czy zimno nie będzie miało przed Wami tajemnic, jeśli tylko zastosujecie się do wskazówek i porad Kuchni Lidla. Pora więc zaczerpnąć kilka inspiracji, wśród których można znaleźć nie tylko pomysły na najbardziej znane dania z mięsem wieprzowym, ale także na wykorzystanie unikatowych składników nadających oryginalny charakter nawet najprostszej potrawie.
Przepisy na dania mięsne
Nieważne, czy interesują Was dania mięsne z piekarnika czy z patelni. Wszystkie mogą smakować wyśmienicie, pod warunkiem tylko, że znajdziecie odpowiednie przepisy gwarantujące przygotowanie pysznych dań mięsnych. Aby nieco ułatwić Wam wybór przepisów na dania mięsne, zwłaszcza te podawane na ciepło, przygotowaliśmy poniżej ich krótkie zestawienie z podziałem na kuchnie świata.
Dania mięsne – przepisy:
- kuchnia polska: odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby
- kuchnia włoska: spaghetti bolognese
- kuchnia grecka: chlebek mięsny po grecku z tzatziki
- kuchnia amerykańska: grillowana karkówka w piwie
- kuchnia azjatycka: pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- kuchnia francuska: zupa cebulowa z pulpecikami
- kuchnia hiszpańska i portugalska: chili con carne
Jeśli poszukujecie obiadów, które można szybko przyrządzić, to warto spojrzeć na przepisy uwzględniające dania mięsne z piekarnika, np. schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami, albo przepisy na mięsne dania jednogarnkowe. Bardziej wymagającym kucharzom polecamy natomiast przepisy na wykwintne dania mięsne.