Łopatka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Domowy pasztet wołowy
Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!
Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.
Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!
Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.
Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.
Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.
Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!
Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
Łopatka – przepisy na udany obiad!
Mięso z łopatki bywa głównym składnikiem wielu przepisów, dlatego stanowi tak wdzięczną propozycję obiadową. Im większy wybór, tym szersze pole manewru. Ta zasada obowiązuje również w przypadku przepisów na dania z łopatki. Sprawdźmy zatem, co ma do zaoferowania Kuchnia Lidla.
Łopatka wieprzowa – przepisy:
- rolady z łopatki z ziołami
- kartacze z mięsem
- potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- gulasz wieprzowy z łopatki
- zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Łopatka wołowa – przepisy:
Przepisów z łopatką można znaleźć naprawdę wiele. Od gulaszu, przez rolady, po zapiekanki. Ten wdzięczny kawałek mięsa kryje w sobie naprawdę spore możliwości. Przepisy na łopatkę wieprzową powinny więc znaleźć się w każdej książce kucharskiej. Zanim jednak wybierzemy się na zakupy, pamiętajmy, żeby sprawdzić, czy łopatka ma być w całości, czy może mielona. Większość przepisów zaleca też użycie łopatki bez kości, dlatego zapoznajmy się ze wszystkimi szczegółami. A jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości, nie obawiajmy się zapytać obsługi sklepu. Ta z pewnością pomoże nam w dobraniu najbardziej okazałego kawałka łopatki wieprzowej bez kości.
Co zrobić z łopatki?
Po zakupach przychodzi czas na działanie. Nadchodzi tym samym moment, w którym zastanawiamy się, jak przyrządzić łopatkę, aby spędzić w kuchni jak najmniej czasu, ale jednocześnie wyczarować smaczne danie. I tu pomocne okażą się przepisy na łopatkę z szybkowaru. A jeśli takie rozwiązanie nadal nas nie satysfakcjonuje, to skorzystajmy z przepisu na łopatkę pieczoną. Mięso marynujemy w przyprawach i oleju, wstawiamy do piekarnika i już! Nic prostszego. W sezonie letnim radzimy natomiast wypróbować przepisy na łopatkę z grilla, np. na krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z sałatką z arbuza i ogórka. Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, co zrobić z łopatki?