Kuchnia polska - Polędwica - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bryzol
Bryzol, klasyczny kotlet z drobno siekanego lub rozbitego mięsa, to potrawa, która wywołuje fale nostalgii, przypominając o czasach PRL-u. To danie, które święciło swoje triumfy na stołach wielu polskich rodzin, stając się symbolem prostoty, smaku i tradycji kulinarnej. Chcesz wiedzieć, jak przywołać nostalgię na Twój stół? Poznaj nasz przepis na wyborny bryzol z polędwicy wieprzowej.
Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!
Polędwiczka w pieprzu z brukselką
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.
Polędwica – przepisy na każdą okazję!
Pieczona polędwica to oczywiście znakomite danie obiadowe, ale może okazać się również smaczną i wykwintną potrawą serwowaną w wielu innych okolicznościach. Kto powiedział, że nie sprawdzi się na przykład podczas kolacji urodzinowej czy wizyty gości? Otóż to! Warto więc wypróbować przepisy na polędwicę, które proponuje Kuchnia Lidla. Wśród nich znajdziecie propozycje z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej oraz wołowej. Przekonajcie się, że każdy przepis na danie z polędwicą gwarantuje sukces!
Polędwica wieprzowa – przepisy:
- polędwiczki z suszonymi pomidorami
- penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
- polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Polędwica wołowa – przepisy:
Przepis na polędwicę wołową może okazać się wyjątkową propozycją, jeśli skusimy się na przygotowanie soczystego steku. Ten ulubiony przysmak Amerykanów możemy podać w różnych wersjach, np. z ziołowym masłem.
Gdy szukacie dań na każdą okazję, spróbujcie przyrządzić polędwicę w sosie własnym, która nie potrzebuje wielu przypraw, aby sprostać oczekiwaniom największych smakoszy. Duszona w niewielkiej ilości bulionu i lekko doprawiona solą oraz pieprzem stanowić będzie doskonałą alternatywę dla mięs smażonych czy pieczonych.
A jeśli żadna dotychczasowa propozycja nie przypadła wam do gustu, to może warto zapoznać się z przepisami na polędwicę dojrzewającą? Nie wymaga smażenia, pieczenia ani duszenia. Wystarczą przyprawy i duża dawka cierpliwości, aby po kilku dniach delektować się smakiem domowej wędliny.
Polędwica – jak zrobić?
Jeśli nie mamy doświadczenia, zawsze może pojawić się pytanie, jak przyrządzić polędwicę, żeby zaspokoić wszystkie gusta, zarówno domowników, jak i gości. W takich momentach z pomocą przyjdzie wyszukiwarka przepisów Kuchni Lidla. Znajdziecie tam podpowiedzi, jak zrobić polędwicę, aby była smaczna.