Kuchnia polska - Udka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gulasz z indyka
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!
Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
Potrawka z kurczaka
To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!
Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!
Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!
Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!
Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.
Przepis na udka z kurczaka
Przepis na udka z kurczaka jest w zasadzie prosty. Minimalistyczna wersja przepisu na udka zakłada bowiem użycie odpowiedniej kompozycji przypraw i wstawienie mięsa do piekarnika. Czy można chcieć więcej? Otóż tak. Kuchnia Lidla inspiruje do przygotowania nieco bardziej wykwintnych dań, w których udka z kurczaka są głównym składnikiem przepisu. Takie udka i takie przepisy znajdziecie tylko tutaj!
Udka z kurczaka – przepisy:
- udka z kurczaka duszone: uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- udka z kurczaka dietetycznie: podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
- udka z kurczaka na ostro: uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- udka z kurczaka inaczej: cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem lub potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
A jeśli jesteście wygodni i preferujecie udka z kurczaka bez kości, ten przepis jest wręcz stworzony dla was: uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii. Udka z kurczaka nadziewane jakimkolwiek farszem są ciekawą, choć nadal rzadko spotykaną potrawą w polskiej kuchni. Wynika to zapewne z mniejszej liczby przepisów na luzowane udka z kurczaka, a często również z braku umiejętności ich trybowania wśród amatorów gotowania. Nie zmienia to jednak faktu, że udka z kurczaka na obiad to bardzo trafiony pomysł. Warto więc nieustannie poszukiwać tego idealnego przepisu, w którym udka odgywają najważniejszą rolę.
Jak zrobić udka z kurczaka?
Niby proste, a jednak nie dla wszystkich oczywiste. Jak upiec udka z kurczaka, aby ich smak zaskoczył niejednego znawcę kuchni? Kluczem do sukcesu jest dobra marynata, która pozostaje na mięsie odpowiednio długo i powoduje, że udka z kurczaka z piekarnika nabierają wyjątkowego aromatu. W ten sposób pieczone udka z kurczaka mogą bardzo szybko stać się waszym ulubionym daniem. A jeśli zależy wam, aby udka z kurczaka z piekarnika były chrupiące, to warto pod koniec pieczenia zwiększyć na chwilę temperaturę lub po prostu zasmakować w udkach z kurczaka z grilla. Poza sezonem alternatywą staną się udka z kurczaka z patelni grillowej, a jeśli będziecie mieć ochotę na potrawę bardziej dietetyczną, to spróbujcie po prostu gotowanych udek z kurczaka.