![Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/7f7d1caf1c15-de539a08c853-KW33_BS_Wanda_Basia_pieczone_uda_z_ziemniakami_i_surówką_z_młodej_kapusty_rgb_ok_kw33_2016.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- ręczniki papierowe
Krok 1: Zamarynowane udka przekładamy do brytfanki
Udka kurczaka opłukujemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem, a następnie ulubionymi przyprawami np. słodką papryką, imbirem, oregano (możesz również użyć curry lub chili). Na każde udko nakładamy łyżeczkę masła. Kurczaka podlewamy chłodną, przegotowaną wodą na wysokość około 0,5 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 15 minut.
Krok 2: Obrane ziemniaki zalewamy wodą
Dokładnie obrane i oczyszczone ziemniaki wkładamy do osolonej wody i gotujemy w całości do momentu, aż będą miękkie. Odlewamy wodę i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła.
Krok 3: Mieszamy składniki sałatki
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Solimy, dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego i odstawiamy na ok. 20 minut, aż kapusta zmięknie. Dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy.
Pieczone udka podajemy z ziemniakami i surówką.
Zobacz podobne
przepisy
Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!
![Udka kurczaka z pieczonymi warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5c74e295b964-bda72aaebef1-1_wisniowski_Kucharze-PL-20594_12483_1250x700KW302016.webp)
Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
Wypróbuj przepis na kurczaka z egzotycznym akcentem – glazurowane udka podawane z marokańską sałatką.
![Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4d4541d777e7-ec1658340d-960x540_KW41_PASCAL_Glazurowane_udka_kurczaka_z_marokanska_salatka_S3950_poziom_RGB_GOT.webp)
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
![Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cbd54cd3d284-ba95f8910d-Okrasa_KW39_PL_S133935_poziom_RGB_960x540.webp)
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
![Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f52eed567f26-d9d3ac34d4-PASCAL_Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami_KW_15_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z pistacjami
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Kurczak w sojowej marynacie
- Chrupiący owsiany kurczak
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
- Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
- Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
- Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
- Ciasto dyniowe
- Kanapka viva camembert
- Owsianka z musem jabłkowym
- Szare kluski
- Kimchi
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Babeczki leśny mech
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Wegański tatar
Komentarze (3)
2552 dni temu
Typowy polski smaczny obiad :) Cieszę się, że wracamy do jedzenia ziemniaków - naprawdę warto :)
odpowiedz
2860 dni temu
Oby więcej takich prostych i szybkich przepisów! Udka są świetne!
odpowiedz
2860 dni temu
Pati, dziękujemy! Będziemy mieć to na uwadze :)