zobacz film

Denkiewicz i Wrzeszcz

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • ręczniki papierowe

Krok 1: Zamarynowane udka przekładamy do brytfanki

Łączymy składniki marynaty

Udka kurczaka opłukujemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem, a następnie ulubionymi przyprawami np. słodką papryką, imbirem, oregano (możesz również użyć curry lub chili).  Na każde udko nakładamy łyżeczkę masła. Kurczaka podlewamy chłodną, przegotowaną wodą na wysokość około 0,5 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 15 minut.

 

Krok 2: Obrane ziemniaki zalewamy wodą

 Farsz nakładamy na schab

Dokładnie obrane i oczyszczone ziemniaki wkładamy do osolonej wody i gotujemy w całości do momentu, aż będą miękkie. Odlewamy wodę i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła.

 

 

Krok 3: Mieszamy składniki sałatki

Łączymy składniki marynaty

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Solimy, dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego i odstawiamy na ok. 20 minut, aż kapusta zmięknie. Dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy.

Pieczone udka podajemy z ziemniakami i surówką.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    201 dni temu
    Typowy polski smaczny obiad :) Cieszę się, że wracamy do jedzenia ziemniaków - naprawdę warto :)

    odpowiedz

  • Pati Pati
    509 dni temu
    Oby więcej takich prostych i szybkich przepisów! Udka są świetne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    509 dni temu
    Pati, dziękujemy! Będziemy mieć to na uwadze :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram