Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- ręczniki papierowe
Krok 1: Zamarynowane udka przekładamy do brytfanki
Udka kurczaka opłukujemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem, a następnie ulubionymi przyprawami np. słodką papryką, imbirem, oregano (możesz również użyć curry lub chili). Na każde udko nakładamy łyżeczkę masła. Kurczaka podlewamy chłodną, przegotowaną wodą na wysokość około 0,5 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 15 minut.
Krok 2: Obrane ziemniaki zalewamy wodą
Dokładnie obrane i oczyszczone ziemniaki wkładamy do osolonej wody i gotujemy w całości do momentu, aż będą miękkie. Odlewamy wodę i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła.
Krok 3: Mieszamy składniki sałatki
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Solimy, dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego i odstawiamy na ok. 20 minut, aż kapusta zmięknie. Dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy.
Pieczone udka podajemy z ziemniakami i surówką.
Zobacz podobne
przepisy
Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!
Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
Wypróbuj przepis na kurczaka z egzotycznym akcentem – glazurowane udka podawane z marokańską sałatką.
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2693 dni temu
Typowy polski smaczny obiad :) Cieszę się, że wracamy do jedzenia ziemniaków - naprawdę warto :)
odpowiedz
3001 dni temu
Oby więcej takich prostych i szybkich przepisów! Udka są świetne!
odpowiedz
3001 dni temu
Pati, dziękujemy! Będziemy mieć to na uwadze :)