Frytki
Jak zrobić frytki w domu?
Choć frytki to powszechnie znany fast food, niewiele osób wie, jak je zrobić, aby uzyskać efekt chrupiących, a nie ociekających tłuszczem pasków ziemniaków. Niektórzy upatrują sukcesu we frytkach pieczonych w piekarniku, a to nie do końca prawda. Po pierwsze, aby frytki z ziemniaków były smaczne, trzeba wiedzieć, jakie ziemniaki są najlepsze na frytki. W tym celu warto zaopatrzyć się w ziemniaki typu B, które podczas smażenia zachowują miękkość w środku, a na zewnątrz stają się chrupiące. Dobry wybór odmiany ziemniaka nie gwarantuje jednak, że frytki będą smaczne. Jeśli więc zastanawiacie się, co zrobić, żeby frytki były chrupiące, to spójrzcie na wskazówki Kuchni Lidla, które znajdziecie w przepisie na domowe frytki. Zgodnie z nim frytki staną się chrupiące, gdy zostaną usmażone podwójnie. Najpierw więc należy je usmażyć do połowy, a następnie po odcedzeniu z oleju ponownie wrzucić do mocno rozgrzanego tłuszczu i chwilę jeszcze pozostawić w nim. Oczywiście, wszystko zależy od rodzaju frytek, które chcecie otrzymać. Pamiętajcie, że frytki amerykańskie różnią się od frytek belgijskich. Te pierwsze, mimo iż są bardziej pikantne i doprawione, smaży się tylko raz, co powoduje, że ich skórka nie jest tak chrupiąca jak w przypadku frytek belgijskich. Jeśli więc zależy wam na wyraźnym smaku – wybierzcie frytki amerykańskie, a jeśli na chrupiącej skórce – postawcie na frytki belgijskie.
Z czego można przyrządzić frytki?
Tradycyjne frytki przyrządza się z ziemniaków, w tym również z ich słodkiej odmiany, czyli z batatów. W polskiej kuchni frytki z batata to jednak nadal rzadkość, podobnie jak frytki z innych warzyw, np. z pietruszki. Kuchnia Lidla przekonuje w swoich przepisach, że mimo wszystko warto być oryginalnym i skusić się na niecodzienną wersję tego przysmaku, przyrządzając m.in. frytki z marchewki, buraka czy nawet z cukinii. Do tak nietypowego trio doliczyć jeszcze trzeba frytki z dyni, obtoczone w ostrej papryce, soli i pieprzu. Pamiętajcie, że w przypadku frytek przyprawy odgrywają kluczową rolę, dlatego nie wahajcie się używać ich szerokiego wachlarza, oczywiście każdorazowo komponującego się ze smakiem wybranego warzywa.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
Pyszne i chrupiące ziemniaczki obtoczone klejącym, ostrym sosem w stylu azjatyckim. Ciężko wyobrazić sobie lepszą przekąskę!

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.

Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!

4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!
