Oliwa z oliwek - przepisy i pomysły (str. 86):
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
![Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7980a1e0f9b6-85358532bb-burgery wolowe.webp)
Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.
![Mięsno-serowe empanadas z warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a3d650f12b0c-65f2940b22-PASCAL_KW_31_Miesno-serowe_empanadas_z_warzywami_960x540.webp)
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
!["Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/98a206998467-0574c0602a-KAROL_hiszpanskie_golabki-z_chorizo_w_pomidorach_z_karczochmi_960x540.webp)
Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
![Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7a9b9ef27dfb-914b583a12-Roestbrot-mit-Olivenpaste_960x540.webp)
Portugalski gulasz rybny
Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.
![Portugalski gulasz rybny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7ed630d15501-31b7977cae-Portugiesischer-Fischtopf_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.
![Marynowane pieczarki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c1f27c0725eb-e1529cbf9c-Marinierte-Champignons_960x540.webp)
Nadziewane daktyle z boczkiem
Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.
![Nadziewane daktyle z boczkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/368e7192b777-c4b2de685c-Gefuellte-Speck-Datteln_960x540.webp)
Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!
![Empanady z salsa verde](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/955f3c605789-8dd43e84a4-Empanadas-mit-Salsa-Verde_960x540.webp)
Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.
![Chorizo z ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a1725bd473f1-aa86e1bd8a-Chorizo-mit-Kartoffeln_960x540.webp)
Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.
![Pieczony kurczak chermoula z warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b5f1f3c5b728-463f3730e4a6-1250x700_KW_30_PASCAL_pieczony_kurczak_chermoula_z_warzywami_RGB_poziom50995.webp)
Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!
![Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d92340aa03ac-749c6e201c-KW_30_KAROL_podudzia_kurczaka_w_sosie_pomaranczowym_960x540.webp)
Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.
![Stek z polędwicy wołowej z chimichurri](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0e689504a7da-771c6f18f3-Rumpsteak-mit-Chimichurri.webp)