
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: KROIMY WARZYWA I INDYKA
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Filety z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cukinię oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
KROK 2: SMAŻYMY INDYKA
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kawałki indyka ze wszystkich stron przez ok. 7 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3: DUSIMY SOCZEWICĘ
Cebulę i czosnek podsmażamy w małym rondlu aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i dusimy przez 1 minutę. Dolewamy wino i 200 ml bulionu, a następnie redukujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOCZEWICĄ I INDYKIEM
Paski indyka zdejmujemy z patelni. Cukinię podsmażamy na oliwie przez 5 minut i dodajemy wraz z indykiem do soczewicy, podgrzewamy. Doprawiamy do smaku. Makaron odlewamy i dobrze osączamy. Podajemy z soczewicą i indykiem. Całe danie można posypać kozim serem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Guacamole
- Krokiety z mięsem
- Makówki śląskie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba po japońsku
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2460 dni temu
Czy aby na pewno nie powinno tu być jakiegoś sosu?
Odpowiedz
2460 dni temu
Sos stworzy się z duszonych warzyw w winie i bulionie.
2868 dni temu
Soczewica ma być surowa czy należy ją wcześniej przygotować?
Odpowiedz
2868 dni temu
Soczewica ma być surowa :)
2876 dni temu
Bardzo smaczne, nieduży nakład i rodzina szczęśliwa! Co ważne - ciężko zepsuć :)
Odpowiedz
2899 dni temu
Bardzo dobre, zdrowe i dosyć szybkie danie. Polecam!
Odpowiedz