Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- moździerz
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 2: Blendujemy zupę
Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.
Krok 3: Przygotowujemy dodatki
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!
Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!
Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybkie lasagne
- Pęczotto z górskim serem i kurkami
- Kotlety mielone z karpia
- Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Kotleciki z batatów i kaszy
- Zapiekanka wegańska ratatouille
- Miniserniczki bez laktozy
- Zupa krem z topinamburu
- Wegański łosoś z papryki
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Proste ciasto z truskawkami
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Trio sosów do grilla
- Fasola z makrelą
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Wegański tatar
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Babeczki leśny mech
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Naleśniki z farszem
- Pesto z papryki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
635 dni temu
Czy te przepisy nie mogą być na większą rodzinę,tylko dla singli? Jak to podać dka4 osób?
odpowiedz
633 dni temu
Zupy z tego przepisu starczy na 4 porcje, także akurat dla kilkuosobowej rodziny :)
1076 dni temu
Witam, ile tej wody?
odpowiedz
1074 dni temu
Dav, wody powinno być tyle, aby warzywa całkowicie się w niej zanurzyły.
598 dni temu
To jest nieprecyzyjna informacja.
1367 dni temu
Dzień dobry, czy mogę zielone jabłko zastapić zwykłym? Pozdrawiam
odpowiedz
1367 dni temu
Pewnie, będzie równie smacznie! :)
2623 dni temu
jak dla mnie zdecydowanie za dużo imbiru
odpowiedz
1781 dni temu
Dla mnie za dużo gadania.