Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- moździerz
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 2: Blendujemy zupę
Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.
Krok 3: Przygotowujemy dodatki
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Jajka na miękko
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Guacamole
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Spaghetti carbonara
- Sałatka gyros
- Mini burgery
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
309 dni temu
Ja mam inne pytanie, czy mleczko kokosowe tzw. ekstakt z kokosa można wypić bezpośrednio z puszki? czy to nie zdrowe? pyszne i to połączenie limonki z kokosem... extra. Chodź wiecej nigdy nie dodam papryczki lub mniej niż 1 którą dodałam, bo wyszła mi paląca. Ale i tak polecam
Odpowiedz
301 dni temu
Nie wypowiemy się, czy spożywanie mleczka kokosowego bezpośrednio z puszki jest zdrowe. Natomiast można je wypić bez obróbki cieplnej :)
973 dni temu
Czy te przepisy nie mogą być na większą rodzinę,tylko dla singli? Jak to podać dka4 osób?
Odpowiedz
971 dni temu
Zupy z tego przepisu starczy na 4 porcje, także akurat dla kilkuosobowej rodziny :)
1413 dni temu
Witam, ile tej wody?
Odpowiedz
1412 dni temu
Dav, wody powinno być tyle, aby warzywa całkowicie się w niej zanurzyły.
936 dni temu
To jest nieprecyzyjna informacja.
1705 dni temu
Dzień dobry, czy mogę zielone jabłko zastapić zwykłym? Pozdrawiam
Odpowiedz
1705 dni temu
Pewnie, będzie równie smacznie! :)
2961 dni temu
jak dla mnie zdecydowanie za dużo imbiru
Odpowiedz
2118 dni temu
Dla mnie za dużo gadania.
zobacz wszystkie