Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- moździerz
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 2: Blendujemy zupę
Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.
Krok 3: Przygotowujemy dodatki
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!
Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!
Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!
Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybkie lasagne
- Pęczotto z górskim serem i kurkami
- Kotlety mielone z karpia
- Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Kotleciki z batatów i kaszy
- Zapiekanka wegańska ratatouille
- Miniserniczki bez laktozy
- Zupa krem z topinamburu
- Wegański łosoś z papryki
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Tosty z batatu i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Proste ciasto z truskawkami
Komentarze (9)
398 dni temu
Czy te przepisy nie mogą być na większą rodzinę,tylko dla singli? Jak to podać dka4 osób?
odpowiedz
395 dni temu
Zupy z tego przepisu starczy na 4 porcje, także akurat dla kilkuosobowej rodziny :)
838 dni temu
Witam, ile tej wody?
odpowiedz
836 dni temu
Dav, wody powinno być tyle, aby warzywa całkowicie się w niej zanurzyły.
361 dni temu
To jest nieprecyzyjna informacja.
1129 dni temu
Dzień dobry, czy mogę zielone jabłko zastapić zwykłym? Pozdrawiam
odpowiedz
1129 dni temu
Pewnie, będzie równie smacznie! :)
2386 dni temu
jak dla mnie zdecydowanie za dużo imbiru
odpowiedz
1543 dni temu
Dla mnie za dużo gadania.