zobacz film Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową

Karol Okrasa i Anna Szlęzak

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • moździerz

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.

Krok 2: Blendujemy zupę

Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.

Krok 3: Przygotowujemy dodatki

Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    635 dni temu
    Czy te przepisy nie mogą być na większą rodzinę,tylko dla singli? Jak to podać dka4 osób?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    633 dni temu
    Zupy z tego przepisu starczy na 4 porcje, także akurat dla kilkuosobowej rodziny :)
  • Dav Dav
    1076 dni temu
    Witam, ile tej wody?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1074 dni temu
    Dav, wody powinno być tyle, aby warzywa całkowicie się w niej zanurzyły.
  • Gość Gość
    598 dni temu
    To jest nieprecyzyjna informacja.
  • Gość Gość
    1367 dni temu
    Dzień dobry, czy mogę zielone jabłko zastapić zwykłym? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1367 dni temu
    Pewnie, będzie równie smacznie! :)
  • xyz xyz
    2623 dni temu
    jak dla mnie zdecydowanie za dużo imbiru

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1781 dni temu
    Dla mnie za dużo gadania.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!