Kardamon

Kuchenne wykorzystanie kardamonu nie jest jedynym. Jego niezwykły intensywny aromat jest doceniany od wieków. Już starożytni Egipcjanie wpadli na pomysł, by na bazie kardamonu produkować perfumy. Starożytni Grecy i Rzymianie dodawali go do wosku, którym wypełniali muszle. Wpinali je potem we włosy i ubranie, otaczając się przyjemnym zapachem. Dzisiaj kardamon stanowi nutę zapachową w perfumach zarówno męskich, jak i damskich czy uniseks. Wyczujemy ją w zapachach wielu znanych marek. A w jaki sposób wykorzystywany jest w kulinariach? Sprawdź!

Kardamon – co to jest?

Kardamon jest jedną z najstarszych, najdroższych i najbardziej aromatycznych przypraw świata. Jego niewielka ilość potrafi nadać charakterystyczny smak potrawie.

Jak wygląda kardamon?

Kardamon to wieloletnia bylina z rodziny imbirowatych spotykana w tropikach. Roślina może osiągnąć nawet kilka metrów wysokości. Owoce zbiera się od października do grudnia, zanim kardamon dojrzeje, a strąki zaczną się otwierać. Dzięki temu nie pękają podczas procesu suszenia. Owoce po wysuszeniu wyglądają jak torebki. Mają zielony lub brązowy kolor, a w ich środku znajdują się aromatyczne nasiona.

Jak smakuje kardamon?

Najlepiej kupować całe strąki kardamonu. W takiej postaci nie traci on tak szybko aromatu i smaku. A smak ma goryczkowaty, z nutą cytryny i mięty, lekko piekący.

Jak pachnie kardamon?

Z pewnością znasz przyjemny korzenny zapach kardamonu. To on unosi się w domu wśród innych zapachów w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Jakie właściwości ma kardamon?

Jeśli szukasz leku na trawienie, właśnie go znalazłeś. Wśród leczniczych właściwości kardamonu jedną z ważniejszych jest łagodzenie wzdęć i niestrawności. Kardamon wspomaga również przemianę materii, stosowany jest więc przy odchudzaniu.

Na co pomaga kardamon?

Warto zaprzyjaźnić się z kardamonem, gdyż:

  • pomaga przy wzdęciach, zgadze, zaparciach i innych problemach trawiennych,
  • niweluje nieświeży oddech,
  • usprawnia układ moczowy,
  • pomaga przy zakażeniach jamy ustnej,
  • działa przeciwzapalnie, jest pomocny w stanach grypy i przeziębienia,
  • zawiera melatoninę i wpływa na lepszy sen,
  • jest świetnym afrodyzjakiem.

Jak używać kardamonu?

Kardamon ma dość intensywny smak, lepiej więc dodawać go do potraw z umiarem. Nie przesadzaj więc – szczypta powinna wystarczyć, by danie nabrało odpowiedniego smaku.

W jakiej postaci jest dostępny kardamon?

Kardamon mielony, w postaci wyłuskanych nasion lub całych owoców z nasionami – pod takimi postaciami spotykamy tę przyprawę. Jeśli chcesz samodzielnie zemleć kardamon, wystarczy, że kupisz owoce w całości i sam zemlesz wyłuskane z nich nasiona.

Jak zemleć kardamon?

Jeśli nie chcesz kupować zmielonego kardamonu – możesz na bieżąco mleć samodzielnie nasiona. Jak to zrobić krok po kroku? Najpierw usuwamy ze strąków nasiona. Wrzucamy je do moździerza lub młynka do przypraw. W ten sposób otrzymujemy świeży, aromatyczny kardamon gotowy do użytku.

Do czego używać kardamonu?

Przyprawa ta obok cynamonu jest wspaniałym dodatkiem do bożonarodzeniowych ciast, ale i deserów. Jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających napojów. Kardamon nadaje się także doskonale do potraw ze wszystkich właściwie rodzajów mięsa. Kuchnia indyjska wykorzystuje go do ryżu i curry. Stanowi on zresztą składnik indyjskich przypraw, jak curry czy garam masala. Można wykorzystywać go do przetworów, np. . dżemu gruszkowo-cynamonowego. Nadaje się także do produkcji wódek i likierów.

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Dzięki kardamonowi Twoja kawa zyska aromatyczny korzenny posmak. Będzie też rozgrzewająca i pobudzająca, czyli idealna na jesienno-zimowe wieczory. Wystarczy, że do kawiarki dodasz odrobinę mielonego kardamonu. Na koniec posłódź lekko kawę miodem, nawet jeśli zwykle jej nie słodzisz. Kawa zyska wspaniały korzenno-słodkawy smak. 

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram