Kardamon - przepisy i pomysły:

Typ dania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Kuchenne wykorzystanie kardamonu nie jest jedynym. Jego niezwykły intensywny aromat jest doceniany od wieków. Już starożytni Egipcjanie wpadli na pomysł, by na bazie kardamonu produkować perfumy. Starożytni Grecy i Rzymianie dodawali go do wosku, którym wypełniali muszle. Wpinali je potem we włosy i ubranie, otaczając się przyjemnym zapachem. Dzisiaj kardamon stanowi nutę zapachową w perfumach zarówno męskich, jak i damskich czy uniseks. Wyczujemy ją w zapachach wielu znanych marek. A w jaki sposób wykorzystywany jest w kulinariach? Sprawdź!

Kardamon – co to jest?

Kardamon jest jedną z najstarszych, najdroższych i najbardziej aromatycznych przypraw świata. Jego niewielka ilość potrafi nadać charakterystyczny smak potrawie.

Jak wygląda kardamon?

Kardamon to wieloletnia bylina z rodziny imbirowatych spotykana w tropikach. Roślina może osiągnąć nawet kilka metrów wysokości. Owoce zbiera się od października do grudnia, zanim kardamon dojrzeje, a strąki zaczną się otwierać. Dzięki temu nie pękają podczas procesu suszenia. Owoce po wysuszeniu wyglądają jak torebki. Mają zielony lub brązowy kolor, a w ich środku znajdują się aromatyczne nasiona.

Jak smakuje kardamon?

Najlepiej kupować całe strąki kardamonu. W takiej postaci nie traci on tak szybko aromatu i smaku. A smak ma goryczkowaty, z nutą cytryny i mięty, lekko piekący.

Jak pachnie kardamon?

Z pewnością znasz przyjemny korzenny zapach kardamonu. To on unosi się w domu wśród innych zapachów w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Jakie właściwości ma kardamon?

Jeśli szukasz leku na trawienie, właśnie go znalazłeś. Wśród leczniczych właściwości kardamonu jedną z ważniejszych jest łagodzenie wzdęć i niestrawności. Kardamon wspomaga również przemianę materii, stosowany jest więc przy odchudzaniu.

Na co pomaga kardamon?

Warto zaprzyjaźnić się z kardamonem, gdyż:

  • pomaga przy wzdęciach, zgadze, zaparciach i innych problemach trawiennych,
  • niweluje nieświeży oddech,
  • usprawnia układ moczowy,
  • pomaga przy zakażeniach jamy ustnej,
  • działa przeciwzapalnie, jest pomocny w stanach grypy i przeziębienia,
  • zawiera melatoninę i wpływa na lepszy sen,
  • jest świetnym afrodyzjakiem.

Jak używać kardamonu?

Kardamon ma dość intensywny smak, lepiej więc dodawać go do potraw z umiarem. Nie przesadzaj więc – szczypta powinna wystarczyć, by danie nabrało odpowiedniego smaku.

W jakiej postaci jest dostępny kardamon?

Kardamon mielony, w postaci wyłuskanych nasion lub całych owoców z nasionami – pod takimi postaciami spotykamy tę przyprawę. Jeśli chcesz samodzielnie zemleć kardamon, wystarczy, że kupisz owoce w całości i sam zemlesz wyłuskane z nich nasiona.

Jak zemleć kardamon?

Jeśli nie chcesz kupować zmielonego kardamonu – możesz na bieżąco mleć samodzielnie nasiona. Jak to zrobić krok po kroku? Najpierw usuwamy ze strąków nasiona. Wrzucamy je do moździerza lub młynka do przypraw. W ten sposób otrzymujemy świeży, aromatyczny kardamon gotowy do użytku.

Do czego używać kardamonu?

Przyprawa ta obok cynamonu jest wspaniałym dodatkiem do bożonarodzeniowych ciast, ale i deserów. Jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających napojów. Kardamon nadaje się także doskonale do potraw ze wszystkich właściwie rodzajów mięsa. Kuchnia indyjska wykorzystuje go do ryżu i curry. Stanowi on zresztą składnik indyjskich przypraw, jak curry czy garam masala. Można wykorzystywać go do przetworów, np. . dżemu gruszkowo-cynamonowego. Nadaje się także do produkcji wódek i likierów.

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Dzięki kardamonowi Twoja kawa zyska aromatyczny korzenny posmak. Będzie też rozgrzewająca i pobudzająca, czyli idealna na jesienno-zimowe wieczory. Wystarczy, że do kawiarki dodasz odrobinę mielonego kardamonu. Na koniec posłódź lekko kawę miodem, nawet jeśli zwykle jej nie słodzisz. Kawa zyska wspaniały korzenno-słodkawy smak.