Kardamon
Kuchenne wykorzystanie kardamonu nie jest jedynym. Jego niezwykły intensywny aromat jest doceniany od wieków. Już starożytni Egipcjanie wpadli na pomysł, by na bazie kardamonu produkować perfumy. Starożytni Grecy i Rzymianie dodawali go do wosku, którym wypełniali muszle. Wpinali je potem we włosy i ubranie, otaczając się przyjemnym zapachem. Dzisiaj kardamon stanowi nutę zapachową w perfumach zarówno męskich, jak i damskich czy uniseks. Wyczujemy ją w zapachach wielu znanych marek. A w jaki sposób wykorzystywany jest w kulinariach? Sprawdź!
Kardamon – co to jest?
Kardamon jest jedną z najstarszych, najdroższych i najbardziej aromatycznych przypraw świata. Jego niewielka ilość potrafi nadać charakterystyczny smak potrawie.
Jak wygląda kardamon?
Kardamon to wieloletnia bylina z rodziny imbirowatych spotykana w tropikach. Roślina może osiągnąć nawet kilka metrów wysokości. Owoce zbiera się od października do grudnia, zanim kardamon dojrzeje, a strąki zaczną się otwierać. Dzięki temu nie pękają podczas procesu suszenia. Owoce po wysuszeniu wyglądają jak torebki. Mają zielony lub brązowy kolor, a w ich środku znajdują się aromatyczne nasiona.
Jak smakuje kardamon?
Najlepiej kupować całe strąki kardamonu. W takiej postaci nie traci on tak szybko aromatu i smaku. A smak ma goryczkowaty, z nutą cytryny i mięty, lekko piekący.
Jak pachnie kardamon?
Z pewnością znasz przyjemny korzenny zapach kardamonu. To on unosi się w domu wśród innych zapachów w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Jakie właściwości ma kardamon?
Jeśli szukasz leku na trawienie, właśnie go znalazłeś. Wśród leczniczych właściwości kardamonu jedną z ważniejszych jest łagodzenie wzdęć i niestrawności. Kardamon wspomaga również przemianę materii, stosowany jest więc przy odchudzaniu.
Na co pomaga kardamon?
Warto zaprzyjaźnić się z kardamonem, gdyż:
- pomaga przy wzdęciach, zgadze, zaparciach i innych problemach trawiennych,
- niweluje nieświeży oddech,
- usprawnia układ moczowy,
- pomaga przy zakażeniach jamy ustnej,
- działa przeciwzapalnie, jest pomocny w stanach grypy i przeziębienia,
- zawiera melatoninę i wpływa na lepszy sen,
- jest świetnym afrodyzjakiem.
Jak używać kardamonu?
Kardamon ma dość intensywny smak, lepiej więc dodawać go do potraw z umiarem. Nie przesadzaj więc – szczypta powinna wystarczyć, by danie nabrało odpowiedniego smaku.
W jakiej postaci jest dostępny kardamon?
Kardamon mielony, w postaci wyłuskanych nasion lub całych owoców z nasionami – pod takimi postaciami spotykamy tę przyprawę. Jeśli chcesz samodzielnie zemleć kardamon, wystarczy, że kupisz owoce w całości i sam zemlesz wyłuskane z nich nasiona.
Jak zemleć kardamon?
Jeśli nie chcesz kupować zmielonego kardamonu – możesz na bieżąco mleć samodzielnie nasiona. Jak to zrobić krok po kroku? Najpierw usuwamy ze strąków nasiona. Wrzucamy je do moździerza lub młynka do przypraw. W ten sposób otrzymujemy świeży, aromatyczny kardamon gotowy do użytku.
Do czego używać kardamonu?
Przyprawa ta obok cynamonu jest wspaniałym dodatkiem do bożonarodzeniowych ciast, ale i deserów. Jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających napojów. Kardamon nadaje się także doskonale do potraw ze wszystkich właściwie rodzajów mięsa. Kuchnia indyjska wykorzystuje go do ryżu i curry. Stanowi on zresztą składnik indyjskich przypraw, jak curry czy garam masala. Można wykorzystywać go do przetworów, np. . dżemu gruszkowo-cynamonowego. Nadaje się także do produkcji wódek i likierów.
Jak zrobić kawę z kardamonem?
Dzięki kardamonowi Twoja kawa zyska aromatyczny korzenny posmak. Będzie też rozgrzewająca i pobudzająca, czyli idealna na jesienno-zimowe wieczory. Wystarczy, że do kawiarki dodasz odrobinę mielonego kardamonu. Na koniec posłódź lekko kawę miodem, nawet jeśli zwykle jej nie słodzisz. Kawa zyska wspaniały korzenno-słodkawy smak.
Przepisy
Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!

Ciasto z orzechami pekan
Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.

Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!
