Diety wegetariańskie – z czym to się je?

Gdy mowa o wegetarianizmie, najczęściej mówi się o niejedzeniu mięsa. Tymczasem istnieje wiele odmian wegetarianizmu, a każda z nich charakteryzuje się odmiennymi zasadami przestrzegania diety. Często przeplatają się one ze sobą, zacierając wyraźne granice – w końcu to, co jadamy, najczęściej zależy od osobistych przekonań, a nie od odgórnie ustalonych reguł. Poniżej jednak przedstawiamy niektóre z najpopularniejszych odmian wegetarianizmu. Dowiedzcie się, czym się różnią!

Semiwegetarianizm

Semiwegetarianizm to najmniej restrykcyjna z diet wegetariańskich. Zakłada ona wykluczenie z diety jedynie niektórych rodzajów mięsa (w szczególności mięsa czerwonego). Dopuszcza jednak jedzenie drobiu, ryb oraz innych produktów pochodzenia odzwierzęcego. Główną zasadą tej diety jest ograniczenie spożycia mięsa, lecz nie jego całkowite wykluczenie.

Ichtiwegetarianizm

Ta odmiana wegetarianizmu wyklucza z diety każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem mięsa ryb oraz owoców morza. Dozwolone jest także spożywanie wszystkich pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego. To jedna z najpopularniejszych i najszerzej stosowanych odmian wegetarianizmu.

Laktowegetarianizm

O krok dalej posuwa się dieta zwana laktowegetarianizmem. Zakłada ona wykluczenie z diety wszystkich rodzajów mięsa, w tym także drobiu oraz mięsa ryb, a także jajek. Inne produkty odzwierzęce, takie jak miód czy mleko, mogą być spożywane. Ten rodzaj diety najczęściej spotykany jest wśród wyznawców religii Wschodu.

Weganie

Weganizm całkowicie wyklucza spożycie wszystkich produktów odzwierzęcych – zarówno mięsa, jak i wszystkich produktów, które pozyskiwane są za sprawą siły roboczej zwierząt, czyli np. mleka, jajek, a nawet miodu. Weganizm szczególnie mocno przekłada się także na inne sfery życia – weganie nie biorą udziału w rozrywkach odbywających się przy udziale zwierząt, takich jak np. wizyta w zoo czy cyrku.

Witarianizm

Często łączony z wegetarianizmem lub weganizmem, jednak całkowicie niesłusznie. Witarianie spożywają bowiem wszystkie produkty, które można spożywać bez uprzedniej obróbki termicznej, czyli zupełnie na surowo. Pozwala to na spożywanie warzyw, owoców, orzechów, glonów, olejów tłoczonych na zimno, miodów, ale też surowych ryb czy też mięsa np. w postaci tatara. Dieta ta wynika z przekonania, że podczas podgrzewania pokarm traci korzystne składniki odżywcze, dlatego dopuszczalne jest podgrzewanie jedzenia jedynie do temperatury 42 stopni. Witarianie rezygnują także ze spożycia napojów takich jak kawa czy herbata.

Frutarianizm

O ile z ideą niezabijania zwierząt dla pozyskiwania mięsa nawet najbardziej zatwardziała, mięsożerna część społeczeństwa zdążyła się oswoić, o tyle trudniejsze może być dla nich zrozumienie pojęcia frutarianizmu, który polega na niezabijaniu roślin. Oznacza to, że frutarianie jedzą jedynie te warzywa i owoce, których spożycie nie łączy się bezpośrednio z uśmierceniem rośliny, która ten owoc wydała. Dozwolone jest więc jedzenie jabłek, gruszek czy pomidorów, ale zabronione jest spożycie sałaty lub marchewki. Oczywiście frutarianizm ściśle wiąże się również z niejedzeniem mięsa, a często również ze spożywaniem produktów odzwierzęcych.

…i inne

Wśród diet wegetariańskich powstało także kilka jej odmian szczególnie kontrowersyjnych. Liquidarianizm zakłada spożycie produktów witariańskich jedynie pod postacią soku. Sprautarianizm to dieta, która składa się jedynie z kiełków zbóż, warzyw i owoców. Owowegetarianizm wyklucza natomiast spożywanie mięsa oraz produktów mlecznych, pozwala jednak na spożycie jajek. Najbardziej kontrowersyjny ze wszystkich jest jednak „insektowegetarianizm”, który za jedyne źródło białka zwierzęcego uznaje insekty, robaki i skorupiaki. Na całe szczęście także te pochodzące z dna morza, czyli krewetki lub kraby.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram