Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY PORA I PIECZARKI
Pora i pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przygotowane składniki przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do miski dodajemy mąkę, kefir, sodę i sól. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i plastyczne, w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mąki.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto dość cienko wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niego kółeczka.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby kółka możemy jeszcze odrobinę rozwałkować. Ciasto może być tak cienkie, jak lubimy.
KROK 4: LEPIMY SEROWE UDKA
Ser kroimy w małą kostkę. Na każdym kółku z ciasta wykładamy 1 łyżeczkę farszu, kładziemy na nim paluszek (tak, aby jego środek znajdował się na środku ciasta), kostkę lub dwie kostki sera i całość sklejamy jak pieroga. Każdego tak przygotowanego pieroga przekrawamy na pół.
KROK 5: PANIERUJEMY I SMAŻYMY SEROWE UDKA
Jajka roztrzepujemy. Bułkę tartą przesypujemy do osobnej miski. Każde serowe udko maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Serowe udka smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Chcesz mieć pewność, że wszystko dobrze robisz? Obejrzyj filmik Pauli!
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Mini burgery
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Burek ze szpinakiem
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)