zobacz film Kaczka w sosie żurkowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do 190°C
  • folię aluminiową
  • naczynie żaroodporne z przykrywką

KROK 1. Pieczemy uda

Uda nacieramy solą z obu stron. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy 45-60 minut.

KROK 2. Marynujemy marchew

Marchew myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę - folię składamy na pół, zawijamy krawędzie. Raz jeszcze składamy na pół – zawijamy dwie krótsze krawędzie, tworząc kieszonkę.

2 ząbki czosnku kroimy w cząstki i dodajemy do marchewki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy masło. Ścieramy skórkę z połowy limonki. Całość przekładamy do kieszonki. Dolewamy odrobinę oleju i wody. Kieszonkę zamykamy. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.

KROK 3. Kroimy boczek, cebulę i czosnek

Boczek kroimy w grube paski, cebulę w kostkę, 2 ząbki czosnku w plastry. Naczynie żaroodporne stawiamy na gazie. Do naczynia wlewamy olej, wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia, mieszając. Zielony pieprz z zalewy siekamy i dodajemy do naczynia.

 

KROK 4. Dusimy uda w zakwasie

Zakwasu nie mieszamy. Dolewamy płynną część do boczku,  przykrywamy i gotujemy 5 minut od zagotowania. Uda wyciągamy z piekarnika i wkładamy do sosu. Dolewamy śmietankę i dodajemy 1 łyżkę miodu. Dusimy 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie.

Gotowe uda wyciągamy na talerz. Mąkę z zakwasu rozrzedzamy wodą i śmietanką. Doprawiamy wywar majerankiem, 2 łyżkami miodu. Ścieramy skórkę z limonki oraz dodajemy sok z limonki.  Zagęszczamy sos, dolewając stopniowo rozrzedzony zakwas. Cały czas mieszamy.

KROK 5. Przygotowujemy danie do podania

Z udek ściągamy chrząstki. Udka wkładamy do zagęszczonego sosu do podgrzania. Marchew wyciągamy z piekarnika. Uda wykładamy na talerz, polewamy sosem. Na mięsie układamy marchew. Posypujemy odrobiną posiekanego pieprzu.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

  • Iwona Iwona
    280 dni temu
    Fenomenalny przepis, o dziwo łatwy i nie czasochlonny, smakowało wybornie tak więc wrzucam go do mojej listy. Polecam każdemu nawet tym co nie lubią kaczki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    331 dni temu
    Szkoda, że nikt nie napisał, żeby nie wlewać zimnego zakwasu do naczynia żaroodpornego na gazie, bo ja swoje potłuczone właśnie wyrzuciłam do kosza :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    331 dni temu
    czemu nigdy nie piszecie jak nastawić piekarnik - czy termoobieg czy grzanie gora /dol?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    328 dni temu
    Jeśli nie piszemy, to zawsze mamy na myśli tradycyjne ustawienie piekarnika - góra-dół :)
  • Gość Gość
    339 dni temu
    Przepis Karola Okrasy jest OK :) Fajnie oglądać filmiki z jego udziałem, zawsze kolendra albo sok z limonki w przepisie <3

    odpowiedz

  • Ziutek Ziutek
    338 dni temu
    Pół człowiek pół limonka z kolendrą ;)

zobacz wszystkie