Pachnąca przyprawami, wędzona kiełbasa jest składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Bigos, grochówka i żurek to tylko niektóre dania, których nie sposób wyobrazić sobie bez dodatku wędzonki. W tym tygodniu w swoim przepisie kiełbasę wykorzystał zarówno Karol Okrasa, jak i podpułkownik Krzysztof Przepiórka. Karol przygotował zupę grochową na wywarze rybnym z opalanym łososiem oraz chrupiącymi plasterkami kiełbasy. Podpułkownik natomiast zaprezentował przepis na prawdziwą, wojskową grochówkę z wkładką.
Poruszając temat polskiej kuchni, nie sposób pominąć schabu. Ten popularny rodzaj mięsa często przybiera postać reprezentatywnego dla naszej kuchni schabowego, pieczeni lub bitek duszonych w sosie. Podpułkownik kroi go w drobną kostkę i dodaje do swojej grochówki.
W tym tygodniu Lidl obniża cenę obydwu produktów, zatem szykuj się do tradycyjnego gotowania ze schabem i kiełbasą w roli głównej. Wykorzystasz nasze przepisy na rozgrzewające zupy, a może masz inny pomysł? Koniecznie napisz w komentarzu!
Komentarze (5)
3298 dni temu
no tego jeszcze nie było na kuchni Lidla. SUUUPER z tą grochówką
odpowiedz
3300 dni temu
Kuchnia Lidla na poligonie, Oficer w stopniu podpułkownika sił specjalnych przygotowuje prawdziwą, wojskową grochówkę - ŚMIECHU WARTE, Szef kompanii "chorąży" ze swoim kucharzem "szeregowym" Pompką gotują grochówe. Oficerowi starszemu WP, nie przystoi Szargać Szarży, jesteś człowieku na wcześniejszej emeryturze to spędzaj ją z Godnością.
odpowiedz
3300 dni temu
...to tylko reklama, po co się spinasz
3304 dni temu
Chętnie bym zdegustował grochówkę wojskową i rybną, ale mieszkam zbyt daleko od Warszawy, żeby dojechać do LIDLA Mam pytanie czy groch tak jak fasola wymaga uprzedniego moczenia w wodzie przez kilka godzin?? Życzę smacznego jedzonka
odpowiedz
3304 dni temu
Tak jest! Groch musi być namoczony :)