Odcinek 44
TYDZIEŃ AMERYKAŃSKI W KUCHNI LIDLA
W tym odcinku „Dorota, Karol i Goście” zobaczysz, jak grilluje się za oceanem. Poznaj tajniki udanego przyjęcia na świeżym powietrzu.
TYDZIEŃ AMERYKAŃSKI W KUCHNI LIDLA
Przepis na barbecue prosto z Ameryki
Ojczyzna grilla
Kuchnia amerykańska kojarzy nam się przede wszystkim z hamburgerami, frytkami, krwistymi stekami czy słodkimi naleśnikami z syropem klonowym. Ale Stany Zjednoczone to także ojczyzna barbecue! Różnego rodzaju mięsa w słodkich marynatach bazujących na maśle orzechowym czy właśnie syropie klonowym. Zobacz, jak je przyrządzić!
Co grillują Amerykanie?
Dorota i Karol goszczą Judith Gliniecki – prawniczkę, ale także propagatorkę kultury i kuchni amerykańskiej. Opowie o tym, jak wygląda prawdziwe barbecue i co Amerykanie najchętniej kładą na ruszt. Czy bardzo różni się to od tego, co wybierają Polacy? A może grillujemy to samo tylko w odrobinę innej formie? Zobacz odcinek!
Marynaty i dodatki
Judith Gliniecki pokazuje, jak zmienić nasze grillowanie w amerykańskie barbecue. Przygotuj marynatę do mięsa z whisky, ostry sos chrzanowy, a także frytki z ziemniaków i ich słodszej odmiany – batatów. Karol Okrasa także dał się zainspirować amerykańskim smakiem i szaszłyki z kurczaka zamarynował w maśle orzechowym. Do tego fasolka szparagowa owinięta w plastry boczku. Wielkie grillowanie czas zacząć!
Komentarze (2)
3068 dni temu
jeszcze dzisiaj wybieram się na zakupy i szykuję wielkie grillowanie :) a co to za super grill, czyżby Broil King?
odpowiedz
3068 dni temu
Miło nam to słyszeć. A co do Twojego pytania, to niestety nie możemy udzielać takich informacji. Udanego grillowania!