Noże – jakie są niezbędne w kuchni?

Dobre noże dla kucharza, także tego domowego, to najważniejszy element wyposażenia kuchni. Zwróćcie uwagę na kulinarnych mistrzów – zawsze mają ze sobą swoje własne zawiniątko z nożami. Nie ruszają się bez nich i nie pożyczają ich nikomu. To tylko podkreśla, jak ważne są dla każdego, kto gotuje. Dlatego też, kompletując wyposażenie kuchennej szuflady, zacznij właśnie od noży.

Jakie noże są najlepsze?

Nie ma jednego noża, który będzie idealny do wszystkich produktów. Cóż, można próbować nożem uniwersalnym wyfiletować rybę, ale to bardzo umęczy — i rybę, i nas. Dlatego warto w swojej kuchni mieć noże do różnych czynności, takie, dzięki którym nasza praca stanie się nie tylko łatwiejsza, ale także przyjemniejsza. Domowym kucharzom wystarczą na początek cztery. Jakie?

Który nóż do czego?

Po pierwsze — nóż do siekania warzyw, inaczej nazywany nożem szefa. Za pomocą tego noża można pokroić bez dużego wysiłku takie składniki, jak np. marchew. Jak prawidłowo się nim posługiwać? Jeżeli używamy przedniej części ostrza, to nasz kciuk powinien opierać się na trzonie noża. Jeżeli używamy części największej i najcięższej noża, to palec wskazujący chowamy z boku ostrza. Dodatkowo podczas krojenia ostrze noża zawsze powinno stykać się z deską, a my krojąc produkty, robimy ruchy naprzemienne do przodu i tyłu. Warto potrenować takie krojenie np. na cebuli.

Po drugie, w naszej kuchennej szufladzie powinien znaleźć się nóż do trybowania, czyli nóż do oczyszczania mięsa z włókien i kości. Taki nóż charakteryzuje się tym, że jego ostrze jest bardzo twarde i ostre.

Kolejny z podstawowych noży to nóż do filetowania ryb. Jest bardzo elastyczny — jego ostrze można swobodnie wygiąć. Za pomocą tego noża można dokładnie wyciągnąć mięso z ryby i oddzielić je od ości. Ten nóż nadaje się także do pokrojenia produktów w drobne plasterki lub delikatne płaty.

Ostatni z noży, który powinien znaleźć się w naszej kuchni, to mały nożyk, czyli tzw. nóż do wszystkiego. To właśnie za jego pomocą możemy np. wyciąć małe oczka z ananasa lub ziemniaków.

Jak prawidłowo dbać o noże?

Systematycznie ostrzone, właściwie pielęgnowane (np. myte ręcznie – noże nie znoszą zmywarki, ponieważ detergenty i gorąca woda mogą uszkodzić stal), dobrze przechowywane i prawidłowo używane (noże nie lubią szklanych desek do krojenia) będą Waszymi prawdziwymi kuchennymi pomocnikami i sprawią, że nauka szybkiego krojenia przyjdzie Wam z łatwością. Dlatego warto dbać o nie na co dzień.

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram