Kuchnia azjatycka - Owoce morza - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kokosowe krewetki z sosem mango
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.
Yakisoba z krewetkami
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!
Makaron ryżowy z krewetkami
Szukasz pomysłu na danie w stylu azjatyckim? Wypróbuj połączenie makaronu ryżowego z krewetkami i aromatycznym sosem według przepisu Karola! To jest pyszne!
Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!
Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.
2 sposoby na krewetki z ananasem
Szukasz sprawdzonego sposobu na krewetki? Wybierz jeden z przepisów Karola i przygotuj krewetki w sosie kokosowo-rumowym: w wersji na ciepło lub na zimno! Pycha!
Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!
Kokosowe curry z krewetkami
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.
Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.
Jak przyrządzić owoce morza?
We Włoszech zwane frutti di mare, dla wielu ciągle pozostają wykwintnym przysmakiem. I choć w polskiej kuchni owoce morza to nadal rzadkość, coraz chętniej sięgamy po ten śródziemnomorski specjał ze względu na jego niezaprzeczalne walory smakowe i wartości odżywcze.
Najłatwiej zasięgnąć porad w Kuchni Lidla i sprawdzić różnorodne przepisy na owoce morza z ryżem i warzywami czy też z makaronem. Możliwości jest naprawdę sporo! Zresztą, przekonajcie się sami.
Owoce morza – najlepsze przepisy
Poszukując idealnego pomysłu na owoce morza, natraficie na tradycyjny przepis, według którego owoce morza smaży się na maśle z czosnkiem. To jeden z najprostszych sposobów przyrządzenia owoców morza – warto go jednak nieco urozmaicić, przygotowując np. wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym.
A jeśli macie akurat ochotę na makaron z owocami morza, to wypróbujcie przepisy Kuchni Lidla na:
- kalmary w sosie pomidorowym
- makaron z krewetkami i sosem tapenade
- spaghetti z owocami morza: spaghetti z mulami lub spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
Smakoszom ryżu polecić trzeba natomiast włoskie risotto z owocami morza, np. risotto z krewetkami i szafranem, albo hiszpański specjał, czyli paellę, która idealnie komponuje się również z owocami morza.
W Kuchni Lidla nie brakuje także azjatyckich akcentów. Orientalne składniki i aromatyczne przyprawy to doskonały pomysł na zupę z owoców morza. Sprawdźcie poniżej: