Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie do gotowania na parze
  • patelnię

Sposób przygotowania:

KROK 1: PIKLUJEMY WARZYWA

Ogórka kroimy w cienkie plastry i wkładamy je do dużej miski wraz z mieszanką warzyw azjatyckich do woka. Dodajemy i mieszamy razem ocet ryżowy, cukier, sos sojowy i sól, aż składniki się rozpuszczą. Zalewamy warzywa marynatą i odstawiamy na 15 minut.

WSKAZÓWKA: Im dłużej warzywa się marynują, tym mają intensywniejszy smak.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI

Krewetki oczyszczamy z pancerzyków. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy trzy miseczki: do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajko, a do trzeciej wsypujemy panierkę panko.

Krewetki obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w panierce panko. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krewetki na złoty kolor. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym.

KROK 3: PODGRZEWAMY BUŁECZKI BAO

Bułeczki umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze i podgrzewamy je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BUŁECZKI BAO

Bułeczki delikatnie otwieramy i smarujemy sosem sriracha. Do ich środka dodajemy piklowaną mieszankę warzyw. Całość dekorujemy listkami kolendry i kiełkami groszku. Podajemy danie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!