Kuchnia chińska - Indyk - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Indyk – wartości odżywcze
Jeśli chcesz jeść zdrowe mięso – wybierz indyka. Zawiera on dużo białka, witaminy z grupy B, cynk, magnez i selen. Ma pozytywne działanie na układ nerwowy, ładną skórę. Indycze mięso zawiera też tryptofan. Składnik ten wpływa na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dzięki niemu mamy dobry nastrój. Mięso z indyka zawiera najmniej cholesterolu spośród wszystkich mięs. Dlatego ten rodzaj polecany jest osobom z chorobami układu krążenia. Mięso z indyka powinno zaleźć się również w diecie dzieci ze względu na wartości odżywcze i lekkostrawność.
Ile kalorii ma indyk?
Mięso z indyka jest lekkostrawne i delikatne. Jego kaloryczność zależy od tego, którą część indyka wybierzemy i w jaki sposób przyrządzimy danie. Jeśli jesteś na diecie lub liczysz kalorie – wybieraj piersi, gdyż są one najchudsze. 100 g piersi z indyka to ok. 83 kalorii.
Ile białka ma mięso z indyka?
Mięso z indyka chętnie jadają sportowcy i osoby aktywne ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka. 100-gramowa porcja mięsa zawiera aż 19 g białka.
Gdzie indyk ma polędwicę?
Polędwica jest częścią piersi z indyka. Jest delikatniejsza niż mięso z piersi indyczej.
Gdzie indyk ma golonkę?
Golonka to nic innego jak podudzie indyka. Mięso jest chudsze i zdrowsze od golonki wieprzowej.
Jak przyrządzić indyka?
Mięso indycze nie lubi długiego gotowania czy duszenia. Staje się wtedy przesuszone i niesmaczne. Sznycle smaż więc krótko na mocno rozgrzanej patelni.
Mięso z indyka można podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Znamy indyka pieczonego, faszerowanego, golonkę z indyka, filety z grilla, pulpety z mięsa mielonego i inne. Podajemy go z sosami, surówkami, ziemniakami, ale i ryżem czy kaszą. Pieczone lub grillowane delikatne mięso można także dodać do kanapek czy świeżych sałatek.
10 najlepszych przepisów na dania z indyka:
- Eskalopki z indyka
- Roladki z nadzieniem serowo-sezamowym
- Risotto z indykiem
- Musaka bułgarska
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Duszone udka z indyka na winie
- Indyjskie szaszłyki z indyka
- Roladki z indyka z owocami i gorgonzolą
- Cukiniowe spaghetti z indykiem
- Tagliata z indyka
Jakie przyprawy pasują do mięsa z indyka?
Indyka przyprawimy rozmarynem lub majerankiem. W zależności od charakteru potrawy możemy dodać słodką paprykę, chili, curry lub cynamon.