Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Marynujemy indyczkę
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z sosem sojowym, miodem, startym imbirem, papryką słodką i ostrą, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Indyczkę dokładnie myjemy i nacieramy z każdej strony marynatą. Wkładamy do lodówki i marynujemy około 12 godzin lub całą noc.
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Słoninę drobno kroimy. Podsmażamy na patelni wraz z drobno posiekaną cebulą na złoty kolor. Pierniczki i bułkę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Łączymy z usmażoną słoniną, cebulą, jajkami, posiekanym tymiankiem, łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy. Indyczkę faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Pod skórę na piersiach wkładamy miękkie masło, co zapobiegnie wysuszeniu podczas pieczenia. Otwór spinamy wykałaczkami i zaszywamy sznurkiem, przeplatając go między wpiętymi wykałaczkami. Nogi związujemy.
Krok 3: Pieczemy indyczkę
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Indyczkę umieszczamy na ruszcie i przykrywamy folią aluminiową. Pod rusztem umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą na wysokość około 2 cm. Indyczkę pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 2,5 godziny. Co 15-20 minut podlewamy indyczkę wodą wraz z wytopionym tłuszczem z naczynia żaroodpornego. Jeśli któreś części mięsa za bardzo się zrumienią, przykrywamy je folią aluminiową.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!
Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
Doskonałe połączenie indyka faszerowanego serem z sosem z owoców leśnych - wypróbuj!
Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
- Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
- Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
- Manhattan Latte
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Kotleciki ziemniaczane z kaszą
- Czekoladowy makaron z owocami
- Faszerowana indyczka
- Zupa z zielonych warzyw
- Makaron z sosem grzybowym
- Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
- Kurczak duszony w piwie
- Krem sułtański ze świeżymi owocami
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Jak przygotować sos holenderski?
- Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Grzybowa potrawka z wegangurtem
- BIGOS W 25 MINUT
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Syrop z szypułek truskawek
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Klasyczna sałatka z mozzarellą
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)