
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w grube pióra, por w dużą kostkę, marchew i czosnek w cienkie plasterki, a chili i imbir w cienkie paseczki. Orzeszki ziemne kruszymy na mniejsze kawałki za pomocą noża. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Indyka kroimy w paski.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie wykorzystujemy tylko białą część pora.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁANIKI
W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kawałki indyka na złoty kolor. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz. W razie potrzeby do woka dolewamy więcej oleju i smażymy cebulę, cukinię, czosnek, marchew oraz por, tak aby były chrupkie. Warzywa także zdejmujemy z woka.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy sos teriyaki, olej sezamowy i miód. Następnie dodajemy posiekany imbir i całość gotujemy, aż sos zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy do niego dodać trochę wody.
KROK 4: PODAJEMY STIR FRY
Do gotowego sosu dodajemy mięso i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Gotowe danie przekładamy na talerz, oprószamy pieprzem, posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Stir fry podajemy z cząstkami limonki obok.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Świąteczne pierniczki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Piernik świąteczny
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)