![Stir fry z indyka z warzywami Stir fry z indyka z warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/aaaa7c5b23d9-501df17b033a-kw07-2024-karol-okrasa-stir-fry-z-indyka-z-warzywami.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wok
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w grube pióra, por w dużą kostkę, marchew i czosnek w cienkie plasterki, a chili i imbir w cienkie paseczki. Orzeszki ziemne kruszymy na mniejsze kawałki za pomocą noża. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Indyka kroimy w paski.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie wykorzystujemy tylko białą część pora.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁANIKI
W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kawałki indyka na złoty kolor. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz. W razie potrzeby do woka dolewamy więcej oleju i smażymy cebulę, cukinię, czosnek, marchew oraz por, tak aby były chrupkie. Warzywa także zdejmujemy z woka.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy sos teriyaki, olej sezamowy i miód. Następnie dodajemy posiekany imbir i całość gotujemy, aż sos zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy do niego dodać trochę wody.
KROK 4: PODAJEMY STIR FRY
Do gotowego sosu dodajemy mięso i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Gotowe danie przekładamy na talerz, oprószamy pieprzem, posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Stir fry podajemy z cząstkami limonki obok.
Zobacz podobne
przepisy
Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.
![Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/09964351e52f-2b8dbb607b-indyk_faszerowany_suszonymi_morelami_GRILL_12522_S_-770_RGB_960x540.webp)
Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.
![Indyk z gruszkowym nadzieniem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/40b7eabcd9d4-0d11bc0ca1-Indyk_S40499_960x540.webp)
Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.
![Stir-fry z ciecierzycy z ryżem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d3c566d1718e-252383552879-KW03_Kinga_Stir-fry_22169_050117_MP_72767_rgb_ok.webp)
Stir-fry z kaszą
Idealny, szybki, ciepły posiłek – smażone, chrupiące warzywa z dodatkiem kaszy. Dobieraj ulubione składniki i dodawaj je do stir-fry wg przepisu Kingi, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową!
![Stir-fry z kaszą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ed28384dd1ce-e6fee861fd53-Stir fry z kaszą.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Gruszki parowane w białym winie
- Sos do ravioli
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Pinsa verde
- Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Naleśniki w sosie piwnym
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Kokosowe krewetki z sosem mango
Komentarze (0)