zobacz film Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Gruszki

Gruszki kroimy na pół i wrzucamy do miski, doprawiamy je pieprzem i solą, niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami, 1/2 ostrej papryczki (pokrojonej wraz z ziarenkami), kilkoma posiekanymi gałązkami świeżego tymianku i mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.

Gruszki układamy na rozgrzanym grillu, tuż nad żarem, chwilę przypiekamy pod przykryciem. Następnie gruszki przewracamy na drugą stronę i kładziemy w tej strefie grilla, w której nie ma żaru.

Marynata do filetów

Do naczynia wsypujemy 1 ostrą papryczkę, drobno pokrojoną (razem z ziarenkami). 3 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do niego niewielką ilość soli i razem rozcieramy, a następnie dodajemy do posiekanej papryczki.

Garść świeżego tymianku drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników. Do całości dodajemy skórkę z limonki (nie dodajemy zbyt dużo, żeby potrawa nie zrobiła się gorzka).

Wszystkie składniki polewamy niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami oraz mniej więcej 30 ml oliwy z oliwek. Mieszamy.

Filety z piersi indyka

Filety z piersi indyka kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy je ręką na desce do krojenia.

Obtaczamy we wcześniej przygotowanej marynacie. Całość skrapiamy mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego.

Mięso indyka marynujemy nie dłużej niż 20 minut. Filety kładziemy na grillu tuż nad żarem i grillujemy z obu stron (przez około 2-3 minuty z każdej strony). Następnie filety kładziemy w strefie bez żaru i posypujemy je połamanymi kawałkami sera (pozostałą, większą część sera będziemy dodawać do sałaty), zakrywamy grill i chwilę grillujemy.

Dressing do sałaty

Do pojemnika blendera przelewamy sok wyciśnięty z 1 1/2 limonki oraz resztę sosu sojowego (mniej więcej 10-15 ml), dodajemy kilka suszonych pomidorów wraz z pozostałą w słoiczku oliwą, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz mniej więcej 30-40 ml oliwy z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera.

2 opakowania miksu sałat przekładamy do miski i polewamy przygotowanym dressingiem. Mieszamy. Pozostałą część sera kruszymy i dodajemy do sałaty.

Jak podawać

Kawałki indyka wykładamy na talerz lub deskę do krojenia, kroimy na mniejsze części. Obok układamy gruszki. Całość dekorujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Danie podajemy z wcześniej przygotowaną sałatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1039 dni temu
    Zróbcie coś z transferem, ponieważ nie idzie tego oglądać.

    odpowiedz

  • Tabita Tabita
    1528 dni temu
    Indyk świetny. Ja robiłam w piekarniku, w naczyniu bez przykrycia. Jak ktoś nie lubi zbyt ostro, to można mniej papryczki. Ser cudowanie się rozpływa i idealnie komponuje z suszonymi pomidorami, mięsem i gruszkami.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1582 dni temu
    como, oczywiście możesz także przygotować gruszki na patelni grillowej. Po odpowiednim przypieczeniu po prostu zdejmij je z ognia.

    odpowiedz

  • como como
    1584 dni temu
    jak zrobić gruszki na patelni grillowej? może dociągnąć je w piekarniku?

    odpowiedz

  • ewa ewa
    1585 dni temu
    Indyk wychodzi bardzo soczysty i pyszny. Jest dość pikantny zatem dla dzieci polecam mniej chilli.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1587 dni temu
    Indyk w tej marynacie wychodzi przepyszny,idealny również z patelni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1587 dni temu
    Danie wygląda pysznie i tak właśnie smakuje!!! Gorąco polecam :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram