Kuchnia polska - Tosty - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Tosty

wróć do Śniadania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Tosty to doskonała propozycja śniadania. Przygotujecie je głównie z chleba tostowego, ale równie dobrze możecie w tym celu wykorzystać kromki każdego innego pieczywa, nawet chałki. Podpieczone w tosterze lub piekarniku i podane z ulubionymi dodatkami zaspokoją największy apetyt o poranku. A najlepsze w tostach jest to, że smakują znakomicie zarówno na słodko, jak i na słono. Przekonajcie się sami i skorzystajcie z przepisów Kuchni Lidla.

Tosty francuskie – sprawdź nasze przepisy

Specjalną odmianą tostów są tosty francuskie. Powstają one z dowolnego pieczywa, a sekretem ich smaku jest zamoczenie kromki w mieszance roztrzepanego jajka z mlekiem i jej obustronne smażenie na patelni na rozgrzanym wcześniej tłuszczu, np. na maśle. Z tego też względu trudno, aby tosty francuskie były fit. W ich przypadku liczy się efekt smakowy, który bez wątpienia zależy od sposobu przygotowania – smażenia. Niestety, tosty francuskie są też bardziej kaloryczne. Jeśli akceptujecie taką postać rzeczy i mimo wszystko zamierzacie spróbować tostów francuskich, które można serwować na słono i na słodko, to koniecznie wypróbujcie przepisy Kuchni Lidla na:

Dzięki wskazówkom Kuchni Lidla dowiecie się nie tylko, jak zrobić tosty francuskie, ale również w jaki sposób efektownie je serwować. Sprawdźcie i zróbcie wrażenie na swojej rodzinie i gościach!

Z czym można zrobić tosty?

Wśród propozycji przyrządzenia tostów w Kuchni Lidla znajdą się przepisy na tosty na słodko i na słono. W pierwszej wersji tosty najczęściej jada się z kremem czekoladowym lub z masłem orzechowym, jak proponuje w jednym z 3 sposobów na słodkie lunchboxy Kuchnia Lidla. Ciekawym pomysłem są również cynamonowe tosty z chałki, serwowane w towarzystwie karmelizowanych owoców i pistacji.

O wiele więcej możliwości odkryjecie jednak, skupiając się na tostach wytrawnych. W końcu tosty z jajkiem, często sadzonym, czy też tosty francuskie maczane w jajku i mleku dominują, jeśli chodzi o ten rodzaj przysmaku. Spójrzcie na kilka inspirujących propozycji Kuchni Lidla:

A jeśli ciągle wam mało przepisów na tosty, to sprawdźcie również kilka innych możliwości, wśród których znajdziecie m.in.:

Jak zrobić tosty bez tostera?

To nieprawda, że bez tostera nie mogą powstać prawdziwe tosty. Świetne są bowiem również tosty z piekarnika, przygotowane za pomocą opiekacza, a nawet usmażone na patelni. Chleb tostowy wystarczy rozłożyć na kratce piekarnikowej i piec w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się chleba. Zastanawiacie się, jak zrobić tosty najprostszym sposobem, tj. na patelni? Sprawdźcie wskazówki Kuchni Lidla, która podpowie wam, jak przygotować idealne tosty, używając zwykłej patelni. Smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!