Łatwe przepisy - Placki warzywne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wege placki z tartych warzyw
Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.
Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!
Wegańskie placki z cukinii
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!
Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!
Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!
Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!
Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!
Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.
Placki warzywne – najlepsze przepisy!
Wśród najpopularniejszych placków warzywnych przeważają zdecydowanie placki z cukinii lub z kabaczka. Te zawsze można oczywiście wzbogacić o smak innych warzyw, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. Warto więc sięgnąć na przykład po placki z cukinii i marchewki, które w Kuchni Lidla znajdziecie pod nazwą placuszków warzywnych. Jeśli natomiast nie przepadacie za brokułem, to z pewnością lepszym wyborem okażą się placki z cukinii i ziemniaków, zbliżone składem do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Osoby na diecie powinny natomiast skosztować placków z cukinii w wersji fit, w których mąkę pszenną zastępuje mąka pełnoziarnista albo płatki owsiane. Lżejszą wersją będą też placki kokosowe, do których wykonania używa się mąki kokosowej.
Placki cukiniowe to jednak tylko jedna z wielu propozycji placków warzywnych. Równie dobrze można pokusić się przecież o przygotowanie placków marchewkowych, dyniowych, a nawet bananowych. I choć banan do warzyw z pewnością nie należy, to może po prostu spełniać rolę drugoplanową w przepisie. Spójrzcie sami!
- placki z banana: placki meksykańskie kukurydziane z bananami
- placki z dyni: placki dyniowo-imbirowe z twarożkiem i gruszkami
Ile warzyw, tyle pomysłów na placki warzywne. Nie wahajcie się więc eksperymentować w kuchni i przyrządzajcie placki z batatów czy z kalafiora. Pamiętajcie, że bukiet warzyw powinien na stałe zagościć w Waszych codziennych dietach.
Placki warzywne fit
Placki warzywne to także doskonałe danie fit. Wystarczy tylko użyć odpowiednich składników oraz umiejętnie je przygotować. Kuchnia Lidla doskonale wie, jak sprawić, aby placki warzywne stały się potrawą dietetyczną. Przekonajcie się, przeglądając bazę przepisów Kuchni Lidla, a w szczególności zwracając uwagę na poniższe placuszki warzywne fit:
Placki warzywne dla dzieci
Kuchnia Lidla zainspiruje Was również do przygotowania placków warzywnych dla dzieci. W tym przypadku na pewno sprawdzi się połączenie warzyw i owoców, np. placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek.