zobacz film Bieszczadzkie fuczki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rózgę kuchenną
  • moździerz

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA FUCZKI

Jajko łączymy w misce z mlekiem. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż wszystkie składniki się połączą. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.

Krok 2: DODAJEMY KAPUSTĘ

Odsączoną, dobrze odciśniętą kapustę drobno siekamy i dodajemy do bazy ciasta. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Jeśli chcemy przygotować fuczki szybciej, do ciasta dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość – z tak przygotowanym ciastem możemy od razu przystępować do smażenia.  

Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszamy.

Krok 3: SMAŻYMY I PODAJEMY FUCZKI

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta na fuczki i smażymy z obu stron, aż ciasto nabierze ładnego, rumianego koloru.

Na talerzu rozprowadzamy śmietanę, obok układamy usmażone fuczki. Fuczki polewamy miodem, z wierzchu oprószamy pieprzem. Dekorujemy listkami natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    923 dni temu
    Fuczki robi się z mąki owsianej.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1045 dni temu
    Pyszne!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!