Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rózgę kuchenną
- moździerz
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA FUCZKI
Jajko łączymy w misce z mlekiem. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż wszystkie składniki się połączą. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.
Krok 2: DODAJEMY KAPUSTĘ
Odsączoną, dobrze odciśniętą kapustę drobno siekamy i dodajemy do bazy ciasta. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Jeśli chcemy przygotować fuczki szybciej, do ciasta dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość – z tak przygotowanym ciastem możemy od razu przystępować do smażenia.
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszamy.
Krok 3: SMAŻYMY I PODAJEMY FUCZKI
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta na fuczki i smażymy z obu stron, aż ciasto nabierze ładnego, rumianego koloru.
Na talerzu rozprowadzamy śmietanę, obok układamy usmażone fuczki. Fuczki polewamy miodem, z wierzchu oprószamy pieprzem. Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!
Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!
Podlaskie całuski z jabłkami
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!
Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Placuszki ziemniaczane
- Placki ziemniaczane z pieca
- Miska warzyw
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Zupa koperkowa
- Domowy sos barbecue
- Irlandzki chleb sodowy
- Pierogi z jagodami
- Sos beszamelowy
- Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Ciasto o smaku coli
- Zielone smoothie z dzikimi ziołami
- Dżem bananowo-bazyliowy
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Wiśniowe Sushi
- Konfitury borówkowe z czerwonym winem
- Deser Ladies
- Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
- Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1138 dni temu
Fuczki robi się z mąki owsianej.
odpowiedz
1260 dni temu
Pyszne!
odpowiedz