Szybkie przepisy - Kawa - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kawa po turecku z kardamonem
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Owsiankowe latte z granolą
Owsianka do picia czy może kawa, która jest śniadaniem? Owsiankowe latte na pewno Was zaskoczy! Jest pyszne, wegańskie i nastraja pozytywnie na cały dzień.
KLASYCZNA DALGONA COFFEE
Słynna kawa z Instagrama teraz w Kuchni Lidla! Sprawdź, jak przygotować klasyczną dalgona coffee, i ciesz się jej smakiem!
DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
Połączenie deseru i kawy – dalgona coffee z tartą czekoladą. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny napój według przepisu Pawła Małeckiego!
DALGONA COFFEE Z MALINAMI
Wypróbuj inny wariant dalgona coffee – tym razem z malinami i napojem z orzechów nerkowca. Niech ten przepis stanie się Twoim ulubionym!
Dyniowe latte i milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to baza dwóch pysznych napojów Kingi! Wypróbuj latte i milkshake’a, by rozgrzać się w jesienne popołudnia!
Kawa z imbirem
Rozgrzewająca może być także kawa. Rozsmakuj się w tej z imbirem i bitą śmietaną!
Kawa po portugalsku
Mielony cynamon, kolendra, duża ilość spienionego mleka i oczywiście mocne espresso – z tych składników przygotujesz kawę w stylu portugalskim!
Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
Jesienią i zimą kawa i herbata – to także pyszny sposób na rozgrzanie. A szczególnie z dodatkiem takiej mieszanki przypraw!
Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
Wyjątkową kawę możesz przygotować także w swoim domu. Imbir sprawia, że kawa nie tylko pobudza, ale też rozgrzewa!
Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
Lubisz kawę z dodatkami? Wypróbuj pyszne połączenie borówek, kawy i białej czekolady!
Rodzaje kaw
Spośród wielu rodzajów kaw największym zainteresowaniem cieszy się zdecydowanie kawa espresso, której przygotowanie bywa zazwyczaj pierwszą fazą powstania kolejnych odmian tego pobudzającego napoju. Na niej bazuje m.in. kawa nazywana americano. Jej sekret polega na dolaniu wrzątku do espresso, z zachowaniem takich samych proporcji lub przekroczeniem ilości wrzącej wody. Sposobem na zmniejszenie intensywności kawy jest serwowanie jej z mlekiem. W efekcie takiego połączenia uzyskamy np. kawę latte, której największym atutem jest spienione mleko, coraz częściej wzbogacane różnorodnymi dodatkami, np. migdałami w płatkach albo masłem orzechowym, jak w przypadku manhattan latte z przepisu Kuchni Lidla. Z kolei całkowitym przeciwieństwem będzie kawa flat white, po którą sięgają najchętniej osoby z podwójnym zapotrzebowaniem na dawkę kofeiny. W tej odmianie kawy mleko odgrywa drugoplanową rolę, tworząc na powierzchni napoju jedynie płaską taflę. A jeśli jesteście zwolennikami picia kawy nawet w największe upały, to z pewnością przypadnie wam do gustu propozycja Kuchni Lidla na bananową kawę mrożoną z mango. Wśród przepisów Lidla znajdzie się też coś dla bardziej wymagających degustatorów kawy, poszukujących oryginalnych lub zaczerpniętych z innych krajów sposobów jej parzenia, takich jak np. kawa po turecku, irlandzku czy wiedeńsku.
Przepisy na kawy w Kuchni Lidla
Kuchnia Lidla zaskoczy was nietypowymi rozwiązaniami, które możecie wykorzystać do przyrządzenia kawy o każdej porze roku. Sprawdźcie, co zrobić, by jesienią i zimą kawa lepiej rozgrzewała, a latem, wręcz przeciwnie, przyjemnie orzeźwiała. Oto przepisy Kuchni Lidla na pyszną i aromatyczną kawę: